Pre skorý začiatok sezóny lesných požiarov evakuovali v Španielsku stovky ľudí

NETKY.SK • 24 Marec 2023, 12:45 • 2 min
Pre skorý začiatok sezóny lesných požiarov evakuovali v Španielsku stovky ľudí

MADRID - Vo východošpanielskej provincii Castellón museli pre veľký lesný požiar evakuovať stovky ľudí. Sezóna lesných požiarov sa tak v Španielsku začala tento rok predčasne.

slovakia

left justify in out

Lesný požiar vypukol vo štvrtok a jeho plamene už pohltili asi 1000 hektárov, uviedol prezident regionálnej vlády Ximo Puig. Požiar sa začal "veľmi skoro na jar a od svojho začiatku je veľmi nenásytný". Podľa Puiga sú dôsledky klimatických zmien nepopierateľné.

 

Podľa záchranných zložiek už museli v dôsledku požiaru evakuovať približne 1500 ľudí vrátane domova dôchodcov. V piatok ráno hasili požiar štyri vrtuľníky a vyše 600 hasičov a vojakov. Podľa agentúry DPA bolo do hasenia požiaru celkovo nasadených asi 20 vrtuľníkov a lietadiel. Štátna meteorologická agentúra (AEMET) uviedla, že "vzhľadom na skoré ročné obdobie nepriaznivé počasie umožňuje rýchle šírenie ohňa".

 

Teplota vzduchu dosahovala v provincii Castellón v čase vypuknutia požiaru 25 stupňov Celzia a vlhkosť ovzdušia klesla pod 30 percent pre nezvyčajne suchú zimu. Riziko vzniku ďalších požiarov v Castellóne úrady klasifikovali v piatok ako extrémne vysoké. Vlani postihli Španielsko najhoršie lesné požiare od začiatku meraní. Služba Európskej únie pre sledovanie klímy Copernicus zaznamenala vlani v Španielsku 493 lesných požiarov, ktoré spálili plochu vyše 3000 štvorcových kilometrov. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona