S Maďarmi chceme dobré vzťahy. Minister Korčok súhlasí, avšak pod jednou podmienkou

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 20:54 • 2 min
S Maďarmi chceme dobré vzťahy. Minister Korčok súhlasí, avšak pod jednou podmienkou

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó cez víkend požiadal Korčoka o rokovanie v súvislosti s novelou zákona o občianstve. Minister Korčok to odmietol, pretože je to výsostne slovenská záležitosť. Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

slovakia

left justify in out

"Požiadal som ho o zdržanlivosť, keďže u nás prebieha k tomuto zákonu legislatívny proces. Zákon sme upravili tak, aby naši občania, ktorí žijú aspoň päť rokov v zahraničí a získajú občianstvo iného štátu, neprišli o občianstvo Slovenskej republiky," uviedol Korčok.

 

 

Úprava po predošlej vláde 

Doplnil, že problém vznikol, keď Maďarsko v máji 2010 prijalo zákon, ktorý cielene rozširuje počet svojich občanov v zahraničí na etnickom základe. Preto vláda Roberta Fica (Smer-SD) následne zmenila zákon o občianstve tak, že každý, kto prijal štátne občianstvo iného štátu, prišiel o to slovenské.

 

"My ale nechceme prichádzať o našich občanov dlhodobo žijúcich po celom svete, ktorí si vytvorili väzbu so štátom kde žijú - od Austrálie, cez Nemecko, Česko, až po Ameriku, ale aj vrátane Maďarska. Preto sme prijali dobré riešenie aj vďaka premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO), koaličným partnerom a Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), s ktorým sme na novele spolupracovali," uviedol Korčok.

 

img

 

Proti slovenskej vláde? 

Podľa šéfa slovenskej diplomacie sa však ukazuje, že to pre maďarskú stranu a poslanca Györgyho Gyimesiho (OĽaNO) nie je dosť. Korčok sa domnieva, že ide o to, aby sa čo najviac slovenských Maďarov zúčastňovalo volieb v Maďarsku. Zdôraznil, že uvedený poslanec podľa neho porušuje programové vyhlásenie vlády a ide v tejto zásadnej záležitosti proti koaličnej dohode.

 

Nemal si to dovoliť 

 

Šéf slovenskej diplomacie zároveň zdôraznil, že v stredu 3. marca koaličný poslanec a maďarský minister prekročili všetky medze, keď o tomto kľúčovom zákone rokovali v Komárne, pričom zákon o štátnom občianstve nie je predmetom "našich bilaterálnych vzťahov" a poslanec Gyimesi nemá žiadny mandát na takéto rokovania.

 

"Toto je ten moment, keď treba zdôrazniť, že Slovensko je zvrchovaný štát a príslušníci maďarskej národnostnej menšiny sú našimi občanmi," pripomenul Korčok. Doplnil, že základná zmluva medzi Slovenskom a Maďarskom rieši aj otázku národnostných menšín.

 

img


Korčok zdôraznil svoju dôveru a lojalitu v maďarských občanov k SR a zároveň prijíma s úctou ich hrdosť na svoj materinský jazyk a kultúru, ktorú si pestujú s pomocou SR ako aj Maďarska.

 

"Ako minister zahraničných vecí však nedovolím zasahovať do našich vnútorných záležitostí," dodal Korčok s tým, že na MZVEZ SR predvolali maďarského veľvyslanca v SR a požiadali ho o vysvetlenie konania maďarskej strany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies