Podľa amerického ministra zahraničných vecí Blinkena Čína opäť prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane do bojov na Ukrajine

NETKY.SK • 19 Jún 2023, 19:30 • 2 min
Podľa amerického ministra zahraničných vecí Blinkena Čína opäť prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane do bojov na Ukrajine

PEKING - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok povedal, že Čína opätovne prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane do bojov na Ukrajine. Šéf diplomacie USA zároveň vyjadril znepokojenie nad konaním súkromných čínskych spoločností.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok povedal, že Čína opätovne prisľúbila, že Rusku nepošle zbrane do bojov na Ukrajine. Šéf diplomacie USA zároveň vyjadril znepokojenie nad konaním súkromných čínskych spoločností, informuje TASR podľa agentúry AFP.

 

"Spoločne s ďalšími krajinami sme dostali od Číny uistenie, že Rusku nebude poskytovať smrtiacu pomoc pre použitie na Ukrajine," povedal Blinken novinárom po dvojdňovom rokovaní v Číne. "Dosiaľ sme nevideli nijaké dôkazy, ktoré by to popierali. Čo nás však stále znepokojuje sú čínske firmy, ktoré môžu Rusku poskytovať technológie, aké môže použiť vo svojej agresii na Ukrajine," povedal. "Požiadali sme čínsku vládu, aby bola v tejto súvislosti veľmi ostražitá," dodal. Čína dala USA a ostatným krajinám bezpečnostné záruky týkajúce sa Ruska už "v posledných týždňoch" a nie len počas tejto návštevy, podotkol šéf diplomacie USA.

 

Spojené štáty nedávno obvinili Peking, že zvažuje vojenskú podporu Ruska. Je síce poprednou vojenskou mocnosťou, no od napadnutia Ukrajiny vo februári 2022 sa musí spoliehať na vojenskú pomoc Iránu či Severnej Kórey. USA sú tiež skeptické k diplomatickým snahám Číny k ukončeniu vojny na Ukrajine, ktoré sa začali objavovať v ostatnom čase. Obávajú sa totiž, že by mohlo ísť o súčasť plánov Moskvy snažiacej sa diplomaticky legitimizovať svoje územné zisky na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies