Poznáme prvých kandidátov na prezidenta SZĽH, Nemeček sa neuchádza

NETKY.SK • 2 Jún 2016, 10:21 • 2 min
Poznáme prvých kandidátov na prezidenta SZĽH, Nemeček sa neuchádza

BRATISLAVA - Tibor Turan potvrdil svoju kandidatúru na post prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH). Jeho súperom v júnovej voľbe bude ďalší súčasný člen Výkonného výboru SZĽH Martin Kohút, ktorý bude bojovať o funkciu s podporou Richarda Lintnera. Súčasný zväzový šéf Igor Nemeček čakal na podanie prihlášky do poslednej chvíle, oficiálne stanovisko k svojmu rozhodnutiu vydá v priebehu štvrtka.

slovakia

left justify in out

Uzávierka návrhov na kandidátov volených do zväzových orgánov bola do stredajšej polnoci. Prezidentskí kandidáti potrebovali podľa nových Stanov SZĽH v súlade so Zákonom o športe (ZOŠ) podporu troch klubov, aby bola ich kandidatúra platná. Vo štvrtok ráno bolo isté, že o post prezidenta SZĽH sa bude uchádzať Tibor Turan, bývalý šéf popradského hokeja a zväzový funkcionár. "Áno, môžem potvrdiť, že kandidujem na post prezidenta," potvrdil pre TASR Turan. Neskôr v oficiálnom stanovisku uviedol, že kandidatúru zvážil a napokon prijal po oslovení viacerými klubmi a významnými osobnosťami z hokejového prostredia: "Najbližšie dva týždne sa budem so svojím tímom plne sústreďovať na prípravu programu a stratégie vývoja slovenského hokeja. Svoj program a víziu nového fungovania predstavím až na kongrese dňa 16. júna 2016 v Bratislave."

 

Martin Kohút potvrdil svoju kandidatúru na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave. Súčasný člen exekutívy sa v minulosti hokeju nevenoval ani ako hráč, ani v pozícii klubového funkcionára. Do zväzových štruktúr sa dostal po vlaňajšom júnovom kongrese z postu generálneho riaditeľa IT firmy, ktorá má dlhodobú spoluprácu so SZĽH. Kohúta podporil Lintner a mal by zároveň aj Nemeček, ak sa do stredajšej polnoci nerozhodol pre opätovnú kandidatúru.

Nomináciu Kohúta navrhli predstavitelia klubov z Michaloviec a Popradu a dôveru si získal aj u skupinky hokejových osobností na čele s Arne Krotákom či Ľubomírom Višňovským. "Ďakujem za prejavenú dôveru. Cítim veľkú zodpovednosť a mám rešpekt pred týmto náročným poslaním. Pristupujem k tejto výzve s pokorou. SZĽH musí byť silná, moderná a servisne orientovaná organizácia. Mám jasnú predstavu a program, ako tento cieľ naplniť," uviedol Kohút v tlačovej správe.

 

O ďalších kandidátoch sa špekulovalo dlhodobo. V hokejovom zákulisí padlo aj meno bývalého úspešného reprezentanta Miroslava Šatana, ktorý je v súčasnosti generálnym manažérom Tímu Európy pre Svetový pohár. Reč bola aj o Michalovi Handzušovi, no ten na piatkovom rokovaní Rady SZĽH svoj záujem o prezidentskú stoličku poprel: "Už v januári som povedal, že sa neplánujem stať prezidentom. Nie je to moja ambícia."

 

Súčasný šéf zväzu Nemeček sa rozhodol napokon neuchádzať o prezidentský post. "Po zrelej úvahe a dôkladnom rozmyslení som sa rozhodol definitívne nekandidovať na mimoriadnom kongrese na post prezidenta SZĽH. Som veľmi rád, že sľub, ktorý som dal verejnosti, médiám a hlavne hráčom, ktorí boli od minuloročného kongresu v bojkote, som splnil," uviedol Nemeček vo videonahrávke, ktorú TASR poskytol mediálny manažér Ľuboš Schwarzbacher. "Minulý týždeň sa konala Rada SZĽH, ktorá schválila stanovy. Sú moderné a v súlade so Zákonom o športe. Na ich základe sa môže o dva týždne konať mimoriadny kongres, ktorý som zvolal tak, ako som sľúbil. Nebudem kandidovať ani do Výkonného výboru SZĽH, takže 16. júna zväz odovzdám, plne funkčný a finančne stabilný, novému prezidentovi tak, aby mohol ďalšie tri roky fungovať spôsobom, aký sme nastavili. Dovolím si tvrdiť, že za uplynulý rok, ktorý bol veľmi hektický a pre mňa a mojich kolegov z výkonného výboru veľmi náročný, sme splnili viaceré zo stanovených úloh. Veci, ktoré sme mali naplánované a ešte sa neukončili, bude nový výkonný výbor s novým prezidentom ďalej rozvíjať. Dá sa povedať, že v hokeji som pracoval celý život a dovolím si tvrdiť, že som mu odovzdal všetko, čo som mohol. Myslím si, že máme byť na čo hrdí. Boli roky, kedy sa nám darilo, i roky, keď sa nám nedarilo, pochopiteľne, každý chcel vidieť len tie pozitívne veci. Nie vždy sa to dá. Môžem sa každému pozrieť do očí s tým, že zväz je teraz v naozaj dobrej kondícii a takto ho aj odovzdám," vyhlásil Nemeček.

 

Voľba zväzového šéfa prebehne 16. júna na mimoriadnom kongrese. Zmeny v stanovách, ktoré sa dotkli predovšetkým hlasovacieho práva delegátov, prijala Rada SZĽH minulý piatok. Podľa nich budú mať výsostné právo hlasovať kluby pod hlavičkou SZĽH. Každý klub najvyššej domácej súťaže mal doteraz tri hlasy, po novom ich bude mať k dispozícii až päť. Tromi bude disponovať každý účastník prvej ligy a jedným druholigista, ženský klub a mládežnícke mužstvo. To znamená, že hlas môže odovzdať aj každý účastník súťaže mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Okrem nich si svojho zástupcu s jedným hlasom dosadí skupina päťdesiatich hokejistov, dvadsiatich športových odborníkov a in-line sekcia.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies