TIP NA KNIHU: Príbeh, pri ktorom si budete želať obuť si cudzie topánky

NETKY.SK • 27 Apríl 2024, 08:00 • 2 min
TIP NA KNIHU: Príbeh, pri ktorom si budete želať obuť si cudzie topánky

Nie je veľa takých príbehov, ktoré keď si prečítate, niečo vo vás sa pohne. Aj keď ste smutní, zrazu sa vaše srdce rozochveje novou radosťou. Aj keď ste unavení, zrazu máte pocit, že bude dobre a že aj vám sa môže prihodiť čosi krásne. Napríklad niečo také, ako že nájdete cudzie topánky.

slovakia

left justify in out

Nie, nezbláznili sme sa, naozaj cudzie topánky. Lebo presne o tom napísala Jojo Moyes knihu v Cudzích topánkach, a hoci na prvý pohľad môžete byť pochybovační a vravieť si, že nie, to bude obyčajné a nič čitateľovi stránky neprinesú, už prvé riadky presvedčia o opaku.
 
Tá chudobnejšia
 
Máme tu hneď dve hlavné hrdinky. Sam je taká typická žena, ťažko na ňu nájsť slová. Je taká... Normálna?
 
Viete, chodí do zamestnania, oblieka si obyčajné veci, peňazí nemá nazvyš. Manžel je depresívny, čo z nej robí aj poľutovaniahodnú hrdinku, leboon celé dni preleží, zatiaľ čo ona sa snaží. Dcéra má svoje vrtochy, typické pre mladého človeka, ktorý s dospelosťou ešte poriadne nezačal tancovať.
 
Raz sa Sam vyberie do fitnescentra, aj keď sa to vymyká jej bežnému správaniu. Ale ide, trošku frustrovaná, že jej odraz v zrkadle je iný ako žien, ktoré tam sú. Nie je taká bohatá. Nie je taká štíhla. Nenosí také oblečenie.
 
Má so sebou svoju tašku, veď ako inak a odtiaľ rovno do práce.
 
Lenže, a tu sa presúvame k druhej hrdinke, dôjde k omylu. Ponáhľa sa na pracovné stretnutie, auto s kolegami ju už čaká, a tak vezme svoju tašku pri odchode. Myslí si, že je to jej taška, ale nie je. Sú takmer navlas rovnaké. Nechce otvárať jej obsah, ale predsa to urobí. A aha, tam sú topánky, vysoké, luxusné, vyrážajú dych. A keď si ich obuje, ako keby bola celkom iná. Sebavedomá, zázraky sa k nej hrnú. Topánky stvárajú hotové divy.
 
Tá bohatá
 
Nisha je tá bohatá. Áno, ona má všetko. Teda, aspoň mala predtým. V ten deň ide do fitnescentra, ešte netuší, že všetko v jej svete sa obráti hore nohami. A áno, správne ste to pochopili, ona si pomýli tašku a zoberie si tú, ktorá patrila Sam. Lenže v tej Saminej nachádza veci, ktoré by si neobliekla. Sú tam topánky, ktoré by si neobula. Predstavuje to život, ktorý by žiť nechcela.
 
Ach, až doposiaľ jej manžel, takpovediac, zobal z ruky. Ale hádajte čo?
 
Práve v tento konkrétny deň sa z fitnescentra nemá kam vrátiť. Manžel ju totiž, z ničoho nič, odstrihol. Nedovolil jej prístup do domu, ba ani neprivolil, aby si zobrala svoje veci. A keďže jej ešte niekto cudzí vzal tašku, potuluje sa sem a tam v župane. Ona, ktorá vždy všade prichádzala s pôbavom. Ona, ktorú obdivovali.
 
Urobila to skvele
 
Jojo Moyes preukázala, že písať vie. Niežeby o tom niekto pochyboval, ale teraz je to jasnejšie ako kedykoľvek predtým. Dokáže napísať dojemný príbeh plný drámy, ale aj komédiu, ktorá prekypuje nielen vtipom, ale aj ponaučením a napätím. Pri čítaní sa budete baviť, budete zvedaví, ako to dopadne, a aj keď Nisha nie je hrdinka, ktorá by bola milá a sladká ako med, predsa len jej nezaželáte nič zlé. A dokonca, a to je šialené, si budete želať, aby ste si tiež s niekým vymenili tašky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihoková
Michaela Mihoková Foto: woman.sk (ilustračná)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies