Počet firemných bankrotov v Anglicku a vo Walese dosiahol v máji rekord

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 19:30 • 2 min
Počet firemných bankrotov v Anglicku a vo Walese dosiahol v máji rekord

LONDÝN - Počet firemných bankrotov v Anglicku a vo Walese vzrástol minulý mesiac takmer o polovicu na vyše 2550, čo predstavuje nový rekord.

slovakia

left justify in out

Počet firemných bankrotov v Anglicku a vo Walese vzrástol minulý mesiac takmer o polovicu na vyše 2550, čo predstavuje nový rekord. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

 

Tá zverejnila najnovšie údaje vládneho úradu Insolvency Service Agency (ISA). Úrad oznámil, že počet firemných bankrotov v Anglicku a vo Walese vyskočil v máji medziročne zhruba o 40 % na 2552. To je najvyšší počet firemných insolvencií od začatia evidovania mesačných údajov v januári 2019. V období pandémie počet firemných bankrotov v britskej ekonomike prudko klesol. Do veľkej miery to ovplyvnili vládne programy na podporu firiem, čiastočne však aj lockdowny, ktoré spôsobili odstávky podnikov a spomalenie činnosti inštitúcií vrátane súdov. Po ukončení protipandemických opatrení však firmy začali čeliť rastúcim nákladom a stagnujúcej ekonomike a počet insolvencií sa zvýšil. V poslednom kvartáli minulého roka dosiahol počet firemných bankrotov 13-ročné maximum. V 1. štvrťroku tohto roka sa ich počet znížil, zostal však v blízkosti maxima z predchádzajúceho kvartálu. Navyše, analytici očakávajú, že situácia sa bude ešte zhoršovať.

 

"Vzhľadom na to, že podmienky na trhu sú mimoriadne náročné, očakávame, že počet firemných bankrotov sa v 2. polroku ešte zvýši," povedal David Kelly zo spoločnosti PwC. Podľa neho boli najviac zasiahnuté firmy zo stavebného a maloobchodného sektora, väčšie problémy však zaznamenali aj firmy z oblasti výroby potravín. V drvivej miere tlak nepriaznivých podmienok pocítili najmä menšie podniky. Ako uviedla PwC, zhruba 99 % firiem, ktoré smerovali do likvidácie, boli podniky s ročnými tržbami pod jeden milión libier (1,17 milióna eur).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies