Útoky Spojených štátov na Rusko a Nord Stream 2 hnevajú Nemecko

NETKY.SK • 2 Február 2021, 10:34 • 2 min
Útoky Spojených štátov na Rusko a Nord Stream 2 hnevajú Nemecko

BERLÍN - Bývalý nemecký kancelár Gerhard Schroeder (1998-2005) odmietol kritiku Nord Stream 2 a poznamenal, že útoku na Rusko nezodpovedajú názoru väčšiny v Nemecku. Uviedol to v rozhovore pre Rheinische Post.

slovakia

left justify in out

„Ak americká politika bude určovať, ako máme implementovať energetickú politiku, kam to povedie? USA nám nemôžu diktovať – a to nie bez vlastných záujmov – ktorý plyn by sme mali použiť. Samozrejme, že chcú predávať svoj vlastný plyn do Nemecka, ktorý nie je ekologický, drahý a má nižšiu kvalitu ako potrubný“,- uviedol Schroeder, ktorý je predsedom predstavenstva spoločnosti Rosneft a tiež vedie výbor akcionárov Nord Sream AG.

 

 „Ak zastavíme výstavbu Nord Stream 2, potom z pohľadu energetickej politiky odrežeme vetvu, na ktorej sedíme“,- povedal bývalý kancelár. Plynovod by podľa neho mal zabezpečiť energetickú bezpečnosť ďalších generácií, pretože krajina teraz upúšťa od uhlia a jadrovej energie. Schroeder poznamenal, že prevládajúci názor Nemcov na Nord Sream 2 je odlišný od toho, čo často píšu médiá.

 

img

 

„Útoky na Rusko nie sú názorom väčšiny v Nemecku. Západ by podľa neho nemal vnímať Rusko ako nepriateľa, ale ako potenciálneho partnera“. Sociálny demokrat dodal, že „Ruská federácia je dôležitým partnerom v oblasti ekonomiky a politiky“.

 

 Americké úrady predtým rozšírili sankcie proti Ruskej federácii, zavadzajú sa obmedzenia proti plavidlu Fortuna, ktoré sa podieľa na výstavbe plynovodu Nord Sream-2, a voči jeho vlastníkovi, spoločnosti KBT-Rus. Prevádzkovateľ projektu Nord Sream 2 AG nekomentoval možný dopad sankcií Spojených štátov na loď Fortuna, ktorá kladie potrubie.

 

 

Projekt Nord Stream 2 zahŕňa výstavbu dvoch potrubí plynovodu s celkovou kapacitou 55 miliárd metrov kubických ročne od pobrežia Ruska cez Baltské more do Nemecka. Práce boli pozastavené v decembri 2019 po tom, čo švajčiarska Allseas z dôvodu možných sankcií USA ukončila kladenie potrubí. V decembri 2020 však spoločnosť Nord Stream 2 AG obnovila kladenie potrubí a vybudovala 2,6 km dlhý plynovod v nemeckej výlučnej hospodárskej zóne.

 

K dnešnému dňu bolo z 2 460 km plynovodu položených viac ako 2 300 km, čo je 94% z celkovej dĺžky plynovodu. Zostáva položiť 120 km vo vodách Dánska a viac ako 28 km vo vodách Nemecka.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies