Americkí policajti zastrelili ďalšieho černocha: Protesty sa zrejme ešte vystupňujú

NETKY.SK • 2 September 2020, 08:20 • 2 min
Americkí policajti zastrelili ďalšieho černocha: Protesty sa zrejme ešte vystupňujú

Dvaja policajti v americkom Los Angeles zastrelili ďalšieho černocha, ktorý sa s nimi dostal do potýčky po tom, čo sa ho snažili zastaviť pre nelegálnu jazdu na bicykli. K incidentu došlo vo Westmonte v južnej časti Los Angeles v pondelok popoludní miestneho času.

slovakia

left justify in out

Dvaja policajti sa pokúsili zastaviť Afroameričana Dijona Kizzeeho (29), ktorý na bicykli porušil pravidlá cestnej premávky. Podľa predbežných informácií sa im Kizzee pokúsil uniknúť. Keď ho dobehli, jedného z nich udrel do tváre.

 

Pri úteku mu vypadlo niekoľko vecí na zem. "Policajti si všimli, že spadol na zem čierny poloautomatický revolver. Následne začali strieľať," povedal poručík Brandon Dean.

 

Nie je jasné, či sa Kizzee snažil dostať k zbrani, keď na neho dvojica strieľala. Kizzee na mieste zraneniam podľahol. Dean dodal, že v súvislosti s incidentom budú vypočúvaní dvaja policajti.

 

 

V nasledujúcich hodinách sa na mieste Kizzeeho smrti zhromaždilo asi sto demonštrantov. Po polnoci miestneho času demonštranti šli do kancelárie miestneho šerifa, kde pokračovali v proteste, napísal denník Los Angeles Times.

 

 

Americkými mestami v súčasnosti zmietajú protesty proti brutalite policajných zložiek proti Afroameričanom. Odštartovala ich smrť černocha Georgea Floyda, ktorému policajt tak dlho kľačal na krku, kým nezomrel.

 

Nedávno potom vzbudil rozruch prípad Jacoba Blakea z Kenoshe, ktorého policajt strelil z bezprostrednej blízkosti sedemkrát do chrbta pred očami jeho detí. Blake prežil, ale zrejme zostane ochrnutý.

 

Americký prezident Donald Trump v rozhovore s televíziou Fox News zdôraznil podporu bezpečnostným zložkám, pričom kontroverzný zásah policajtov prirovnal k nevydarenému úderu golfistov.

 

"Neustojí to. Strelia toho človeka, strelia toho človeka mnohokrát do chrbta. Chápete, nemohol ste urobiť niečo iné, nemohol ste ho zvaliť. Viete čo, medzitým mohol siahať po zbrani," povedal Trump. "Presne ako v golfovom turnaji. Netrafí pat na tri stopy," dodal.

 

Po Trumpovej návšteve mesta Kenosha ulice opäť zaplavili demonštranti

 

Po zásahu americkej polície zomrel ďalší Afroameričan

 

Proces s policajtmi zodpovednými za smrť Floyda sa uskutoční v marci v roku 2021



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies