Príčina požiaru Notre-Dame je známa, pripisuje sa tomuto

NETKY.SK • 19 Apríl 2019, 9:5 • 2 min
Príčina požiaru Notre-Dame je známa, pripisuje sa tomuto

PARÍŽ - Vyšetrovatelia vyslovili svoj predpoklad o tom, ako s najväčšou pravdepodobnosťou došlo k tragickému požiaru slávnej katedrály Notre-Dame.

slovakia

left justify in out

Odborníci sa domnievajú, že najpravdepodobnejšou príčinou požiaru, ktorý v pondelok zachvátil strechu parížskej katedrály Notre-Dame, je elektrický skrat.

 

Podľa tohto zdroja vyšetrovateľom z bezpečnostných dôvodov stále nedovolili pracovať priamo v poškodenej katedrále a hľadať stopy v troskách, ktoré zostali po požiari. Stále totiž neboli zavŕšené práce na spevňovaní oslabených častí stien tejto historickej stavby pomocou drevených dosiek.

 

img

 

Parížska prokuratúra v stredu vyhlásila, že vyšetrovanie požiaru katedrály Notre-Dame zatiaľ neprinieslo nič, čo by naznačovalo, že išlo o trestný čin. Vyšetrovatelia vypočuli do stredy približne 40 osôb, z veľkej časti pracovníkov podieľajúcich sa na prebiehajúcej renovácii chrámu.

 

Parížska katedrála Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky Európy, začala horieť v pondelok večer a plamene sa podarilo uhasiť až po deviatich hodinách. Oheň zničil strechu, ako aj štíhlu vežu nad krížením lodí, ktorá sa zrútila do vnútrajška chrámu.

 

img

 

Francúzski predstavitelia vzdali vo štvrtok hold stovkám hasičov, ktorí sa podieľali na záchrane horiacej pamiatky. Prezident Emmanuel Macron zhodnotil ich prácu ako "vzornú" a upozornil, že ju sledovalo celé Francúzsko i zvyšok sveta. "Boli ste dokonalým príkladom, akí by sme mali byť," povedal približne 250 hasičom pozvaným do Elyzejského paláca. Macron oznámil, že hasiči budú vyznamenaní zlatou "medailou cti" za odvahu a oddanosť.

 

Celkovo sa na hasení katedrály podieľalo zhruba 600 hasičov. Šesťdesiat hasičov zostáva na mieste, aby zaistili ochranu pred prípadným ďalším požiarom. Francúzsky minister kultúry Franck Riester medzitým upozornil, že naďalej hrozí zrútenie viacerých prvkov poškodenej stavby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona