Smutne preslávený „Klub 27“ – hviezdy, ktoré zhasli tragicky skoro

NETKY.SK • 4 September 2023, 17:15 • 2 min
Smutne preslávený „Klub 27“ – hviezdy, ktoré zhasli tragicky skoro

Je to jeden z najtragickejších pojmov v histórii populárnej hudby. Neslávne známy „Klub 27“ je zbierkou nešťastných náhod a zhôd okolností, ktoré priviedli mnoho slávnych mien pop-music na druhý svet v rovnakom roku – ako 27-ročných...

slovakia

left justify in out

Tento pojem sa definitívne udomácnil v roku 1994, keď svet obletela šokujúca správa, že Kurt Cobain si strelil do hlavy a ukončil tak svoje depresie a trápenie na tomto svete. Pridal sa tak k Jimovi Morrisonovi, Janis Joplinovej, Jimimu Hendrixovi a Brianovi Jonesovi, ktorí všetci v 60. a 70. rokoch 20. storočia zomreli takisto ako 27-roční.

Keď sa k nim v roku 2011 pridala ešte rebelka Amy Winehouse, ktorá takisto zomrela vo veku 27 rokov, názov Klubu 27 bol definitívne spečatený a náhoda s číslom 27 nabrala ešte mysterióznejší nádych.

Žiaľ, rokmi sa tento nešťastný klub neustále rozširoval, a hoci pôvodne išlo iba o hudobníkov, pridávali sa aj viacerí mladí herci, ktorí za rôznych nešťastných okolností – od závislostí cez samovraždy až po čudesné nehody - odchádzali z tohto sveta vo veku 27 rokov. Tu sú niektorá z najznámejších prípadov a mien „Klubu 27“, o členstvo do ktorého sa nikto veru nebije...

 

Brian Jones

Smrť hudobníka a spoluzakladateľa prvej zostavy Rolling Stones Briana Jonesa v jeho vidieckom dome v Anglicku v roku 1969 bola typickým príkladom nezvládnutia slávy. Zmiešať alkohol a drogy a potom skočiť do bazéna znamenalo vplávať priamo do náručia smrti. Akokoľvek sa to však zdá byť jasné, smrť Briana Jonesa sa stala jednou z najväčších záhad rokenrolu, pričom mnohí ľudia spochybňujú oficiálnu verziu toho, čo sa stalo. Pochybnosti vyjadrili dokonca aj samotní členovia skupiny Rolling Stones. "Záhada jeho smrti sa stále nevyriešila," podotkol Keith Richards. "Neviem, čo sa stalo, ale bola to nejaká škaredá záležitosť."

Jimi Hendrix

18. septembra 1970, v skorých ranných hodinách, si Jimi počas pobytu u svojej priateľky v Londýne vzal niekoľko tabletiek na spanie. Nikto s istotou nevie, koľko tabletiek prehltol, ani či chápal, čo vlastne užíva. Išlo o Vesparax, silný barbiturát, ktorého už polovica tablety stačí na to, aby človek zaspal na osem hodín. Jimi ich možno prehltol až deväť. Okrem toho pil. Bolo to hlúpe a bezohľadné, ale patrilo to k jeho charakteru. Počas rokov na cestách si Jimi zvykol vo veľkom užívať všetky možné drogy. "Jimi by si vzal hrsť čohokoľvek, bez toho, aby vedel, čo to je, len aby sa cítil skvelo," vyhlásil po smrti jeho priateľ Deering Howe.

Janis Joplin

Možno nie je až také ťažké si predstaviť, ako osamelo sa Janis cítila, keď sa po svojom poslednom nahrávaní vrátila do svojej hotelovej izby v Hollywoode. Svoje pocity z nevydareného vzťahu s partnerom vyspievala v jednej zo svojich posledných piesní - "A Woman Left Lonely" – „Žena zostala osamelá“. Po nahrávaní prišla okolo jednej hodiny ráno 4. októbra 1970 do hotela, vytiahla so svoju súpravu s heroínom a pichla si injekciu do žily na ľavej ruke. Potom ešte stihla zájsť k automatu na cigarety v hotelovej hale a vrátiť sa do svojej izby. Na druhý deň ju našli mŕtvu ležať na podlahe...

Jim Morrison

Kult Jima Morrisona ešte zosilnel po jeho smrti, keď režisér Francis Ford Coppola v roku 1979 použil skladbu The End v soundtracku k filmu Apocalypse Now. Súčasťou kultu Jima bola aj večne spomínaná náhoda, že zomrel v rovnakom veku ako Brian Jones, Jimi Hendrix a Janis Joplin. Spojenie pod číslicou 27 pomohlo posilniť myšlienku, že Jim bol výnimočný; že jeho smrť bola osudová; že sa deje niečo zvláštne. Skutočnosť, že Jimova priateľka zomrela v rovnakom veku, len podčiarkla zvláštnosť tejto náhody.

Jean-Michel Basquiat    

Po tom, čo opustil strednú školu strávil Jean-Michel Basquiat - samouk, neo-expresionistický umelec narodený v Brooklyne, koniec sedemdesiatych rokov maľovaním graffiti v SoHo. Postupne sa jeho zvláštne, „trhané“ a výrazne farebné koláže stávali ikonickým umením a Basquiat pojmom výtvarného sveta. Už ako 20-ročná hviezda spolupracoval s Andym Warholom na sérii obrazov, chodil s Madonnou, objavil sa vo videoklipe "Rapture" skupiny Blondie a pestoval si mýtus temperamentného umelca, ktorý niektoré svoje obrazy sám zničil. Popritom si vypestoval vážny problém s drogami. V mesiacoch, ktoré predchádzali jeho smrti v roku 1988 na akútnu intoxikáciu spôsobenú opiátmi a kokaínom tvrdil, že denne spotrebuje toľko heroínu ako iní vody. Stal sa napriek tomu jedným z najoslavovanejších výtvarníkov 80-tych rokov , bol o ňom natočený životopisný film a vydupal si čestné miesto v Klube 27.

     

Mia Zapata

Ako speváčka skupiny Gits bola Mia Zapata punkovou jednotkou a hlavným ženským hlasom rozvíjajúcej sa grungeovej scény v Seattli, kde dominovali muži. Debutový album skupiny Frenching the Bully z nich urobil miestnych obľúbencov, ale keď pripravovali druhý album, Zapata bola v júli 1993 brutálne zbitá, znásilnená a uškrtená. Grungeové hviezdy ako Nirvana a Pearl Jam pomohli vyzbierať tisíce dolárov na najatie súkromného detektíva, ktorý pátral po jej vrahovi. Toho sa podarilo nájsť a usvedčiť až v roku 2003. Jej priatelia následne založili organizáciu na sebaobranu Home Alive, usporiadali sériu benefičných koncertov a vydali kompilácie s rôznymi kapelami zo Seattlu.

Kurt Cobain

Telo Kurta Cobaina objavil elektrikár v jeho dome v piatok 8. apríla 1994. Odpoveď na otázku autorov knihy "Who Killed Kurt Cobain?" ("Kto zabil Kurta Cobaina?") je v tomto prípade jednoduchá: Kurt Cobain sa zabil sám. Urobil tak výstrelom do úst, pričom zanechal písomné dôkazy o svojom duševnom stave. O jeho silnej drogovej závislosti (ktorú zdieľal aj s matkou svojho dieťaťa Courtney Love – dnes už takisto nebohou) vedel prakticky celý svet. Kurtov poradca pre drogovú závislosť si spomínal, ako sa hudobník obával, že v súdnom procese príde o svoj dom. Povedal: "Samovrahovia majú tendenciu chcieť po sebe zanechať určité vyhlásenie. Tak trochu som mal pocit, že sa zabil vo svojom dome [akoby chcel povedať - Môj dom mi nezoberiete, nech sa deje čokoľvek. . .'" Nezvali, namiesto toho si vzal život sám Kurt a excentricky sa tak pripojil ku Klubu 27...

Jonathan Brandis

Samovražda Jonathana Brandisa z roku 2003 je temným odrazom príliš častých pádov bývalých detských hviezd. Brandis začal hrať v šiestich rokoch, spočiatku mal malé úlohy v telenovelách a sitkomoch, no potom sa dostal ku skutočným filmom, ako napríklad snímok Stephena Kinga To, či slávny Nekonečný príbeh. V roku 1993, vo veku 17 rokov, zažiaril v populárnom seriáli SeaQuest DSV. Okamžite sa stal miláčikom fanúšikov, dostával tisíce listov, hystéria okolo jeho mena sa podobala Beatlemánii. Seriál však bol v roku 1996 zrušený a Brandis sa zo všetkých síl snažil udržať si slávu a kariéru. V roku 2002 sa mal objaviť vo filme Hartova vojna s Bruceom Willisom a Colinom Farrellom. Považoval to za svoju veľkú príležitosť na návrat, ale všetky jeho scény boli napokon vystrihnuté. O rok neskôr sa obesil vo svojom byte v Los Angeles a následne zomrel v nemocnici Cedars-Sinai.

Amy Winehouse

V akom rozpoložení bola Amy, keď si v júli 2011 doma v Londýne naposledy vypila vodku, sa nedá zistiť. Hovorila, že sú veci, ktoré by ešte chcela v živote urobiť, no zdalo sa, že jej síl ubúda. A tak, ako rýchlo jej hviezda zažiarila, rovnako rýchlo aj zhasínala. Amy chodila posledné mesiace smutná, ustarostená, s vyhasnutými očami. Na koncertoch bola často nepripravená, pod vplyvom drog či alkoholu, neschopná dospievať. Napriek tomu, že bola v mnohých ohľadoch mimoriadne úprimná a otvorená, o svojom vnútornom živote vždy mlčala. Podobne ako Jimi Hendrix a Kurt Cobain sa stala väzňom svojho imidžu. A podobne ako v prípade Janis Joplinovej, ten správny muž po jej boku očividne chýbal. Hovorí sa, že na začiatku jej trápenia boli čudné pomery v rodine a rodičia, ktorí boli tvrdí, využívali ju a nechápali ju. No toto tajomstvo si už Amy vzala so sebou navždy do hrobu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies