Posledné dielo Umberta Eca vyjde už na budúci týždeň

NETKY.SK • 20 Február 2016, 18:17 • 2 min
Posledné dielo Umberta Eca vyjde už na budúci týždeň

RÍM - Už koncom budúceho týždňa vyjde posledné dielo talianskeho spisovateľa a filozofa Umberta Eca, ktorý zomrel v piatok vo veku 84 rokov v Miláne.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra APA s odvolaním sa na jeho nezávislé vydavateľstvo La nave di Teseo (Théseova loď), ktoré založil iba pred niekoľkými mesiacmi spolu s vydavateľkou Elisabettou Sgarbiovou.

 

Esej s názvom Pape Satan Aleppe - Cronache di una societa liquida (Pape Satan Aleppe - Kronika tekutej spoločnosti) sa podľa Sgarbiovej zaoberá aktuálnymi témami a po korekcii samotným autorom je pripravená na vydanie. Pôvodný termín vydania bol máj tohto roka.

 

Eco sa rozhodol založiť vlastné vydavateľstvo po tom, ako nakladateľstvo Mondadori, vlastnené rodinou expremiéra Silvia Berlusconiho, vlani v októbri pohltilo deväť vydavateľstiev konkurenčného mediálneho koncernu RCS Mediagroup, napríklad Adelphi, Bompiani a Rizzoli.

 

Sgarbiová po tejto fúzii odišla z čela vydavateľstva Bompiani. Prevzaté vydavateľstvá opustilo aj niekoľko známych autorov, ktorí sa pridali k Sgarbiovej. Medzi nimi boli okrem Eca aj Susanna Tamarová, Sandro Veronesi, Hanif Kureishi či Michael Cunningham. La nave di Teseo má v pláne vydať tento rok 50 titulov.

 

Pred prevzatím konkurenčných vydavateľských domov zverejnil Eco otvorený list podpísaný ďalšími autormi, v ktorom varuje pred monopolom nakladateľstva Mondadori v knižnom sektore v Taliansku. Takýto kolos by mal podľa neho obrovskú moc nad autormi a kníhkupcami, malé vydavateľstvá by dohnal k zániku a udeľovanie literárnych cien by sa stalo "smiešne predvídateľné".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies