Portugalsko po troch víťazstvách o gól už lídrom I-skupiny

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 12:30 • 2 min
Portugalsko po troch víťazstvách o gól už lídrom I-skupiny

BRATISLAVA - Futbalisti Portugalska sa po zlom začiatku a vlaňajšej septembrovej domácej prehre s Albánskom (0:1) prepracovali nedeľňajším víťazstvom v Lisabone nad Srbskom 2:1 už na čelo kvalifikačnej I-skupiny a majú reálnu šancu postúpiť na budúcoročný kontinentálny šampionát do Francúzska.

slovakia

left justify in out

"Európski Brazílčania" sú po troch tesných víťazstvách (ešte na jeseň v Dánsku a doma s Arménskom zhodne 1:0) v súčasnosti lídrami klasifikácie s 9 bodmi, čo je o dva viac ako dosiahlo po štyroch kolách duo Dánsko - Albánsko.


Na lisabonskom Štadióne svetla sa o portugalský triumf tentoraz nepostaral úradujúci najlepší futbalista planéty Cristiano Ronaldo, ale dvaja jeho spoluhráči z obranných radov. Už v 10. min sa hlavou presadil Ricardo Carvalho: pre takmer 36-ročného stopéra to bol v 79. štarte piaty presný zásah v najcennejšom drese, ale prvý od februára 2007. Hoci po hodine hry krásne vyrovnal bývalý hráč MFK Košice, teraz už v službách FC Chelsea Nemanja Matič, Srbi s novým trénerom Radovanom Čurčičom na lavičke napokon nebodovali. Zaslúžil sa o to ľavý obranca Realu Madrid Fábio Coentrao, ktorý v 63. min rozhodol o dôležitom víťazstve Portugalska. "Jednoducho sme museli vyhrať, napokon sa nám to podarilo," uviedol po stretnutí 27-ročný ľavák F. Coentrao a doplnil: "Vyrovnávajúci gól Matiča nás nezlomil, zachovali sme pokoj a chladnú hlavu. Vedeli sme, že máme dostatočnú kvalitu, aby sme ešte skórovali. Vyšlo to a sme spokojní."


Spomenuté tri víťazstvá dosiahli hráči Portugalska už po taktovkou nového kormidelníka Fernanda Santosa. Bývalý kouč gréckej reprezentácie však neviedol mužstvo, pretože si odpykáva trest za nešportové správanie z čias pôsobenia na lavičke gréckej reprezentácie, keď verbálne napadol rozhodcov počas osemfinálového duelu proti Kostarike na MS 2014. Šéfom realizačného tímu bol jeho asistent 57-ročný Ilídio Vale, ktorý po stretnutí so Srbskom skonštatoval: "Víťazstvo venujeme Fernandovi. Nemusel a nemohol som s ním komunikovať cez zápas, ale načo, keď máme takých výborných futbalistov. Boli sme lepší a zaslúžene sme zvíťazili. Nikdy som nezapochyboval, že Portugalsko bude chýbať na ME 2016. To sa určite nestane. Proti Srbsku sme k tomu urobili ďalší krok."


Srbsko po odrátaní troch bodov má na konte v I-skupine len jediný bod a figuruje na 4. mieste. "Škoda, že sa nám nepodarilo v nedeľu aspoň remizovať. Po Matičovom góle sme veľmi skoro inkasovali druhýkrát. Hrali sme však na pôde súpera, ktorý je kvalitnejší ako my, o čom svedčí aj postavenie v tabuľke. Portugalčania sú výborní v prechode do útoku, dokázali to aj tentoraz," vyjadril sa pre mondo.rs 43-ročný srbský lodivod Radovan Čurčič, ktorý však nestráca nádej: "Stále je tu pre nás matematická šanca a alternatíva postupu na majstrovstvá Európy, nemáme to však už vo vlastných rukách. Pri priaznivých okolnostiach by nám zisk jedenástich či dvanástich bodov mal stačiť na umiestnenie do tretieho miesta. V zostávajúcich dueloch kvalifikácie však musíme naplno bodovať."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies