Český horský vodca izoloval gruzínskeho mnícha

NETKY.SK • 2 September 2020, 18:14 • 2 min
Český horský vodca izoloval gruzínskeho mnícha

Roman Kozelka sa ešte začiatkom marca vybral na gruzínske hory. 40-ročný horský vodca postupne koronavírus zvládol a nemá žiadne vážne následky.

slovakia

left justify in out

Ešte počas pobytu v Gruzínsku si urobil pár túr. Už 7. marca však prišli prvé príznaky. „K večeru sa mi prvýkrát urobilo trochu zle,“ povedal s tým, že mal ľahkú zimnicu, preto si dal lieky na zníženie horúčky. Myslel si totiž, že ide len o chrípku. Následne absolvoval ďalšiu túru v okolí lyžiarskeho strediska. Na obed mu však začalo opäť byť zle, no po nasledujúcej noci sa mu stav opätovne zlepšil.

 

Riskoval

Majiteľ cestovnej kancelárie sa znovu vybral na túru, pretože nenašiel za seba náhradu. Po približne dvoch hodinách však už vedel, že jeho zdravotný stav sa zhoršuje. „Malo to také podobné príznaky, ako akútna horská choroba. Takže som sa veľmi zadýchaval, išiel som fakt veľmi pomaly,“ vysvetlil.

 

 

Ako na hojdačke

Kozelka dodáva, že sa to menilo prakticky z hodiny na hodinu. „Kašeľ som nemal, ani žiadne iné ťažkosti. Bolela ma trochu hlava, motala sa mi, bol som taký oslabený, trošku akoby pocit na zvracanie,“ dodal 40-ročný muž zo západných Čiech. Následné ráno nemal dokonca ani zvýšenú teplotu.

 

Let bez problémov

Nasledoval letecký prevoz v rámci Gruzínska. „Celú dobu to bolo v pohode. Zhruba 15 minút pred pristátím som dostal v lietadle zase zimnicu,“ opísal let majiteľ cestovnej kancelárie s tým, že k tomu mohla prispieť aj klimatizácia. „Takže sme vystúpili z lietadla, nikto nás nekontroloval, nikto nám nemeral teplotu,“ vysvetlil situáciu v hlavnom meste Tbilisi a následne v meste Kutaisi.

 

 

Držal sa steny

Po návrate do Česka kontaktoval záchrannú linku letiska Václava Havla. Neskôr mu urobili výter na chrípku a na bežné respiračné ochorenia. Prešiel do izolácie v byte svokrovcov, s rodinou do kontaktu neprišiel. Stav telesnej teploty sa mu postupne zlepšil, stále ho však trápila nechuť k jedlu, vďaka čomu schudol 11 kilogramov. „Motanie hlavy bolo týždeň, až desať dní,“ vysvetlil s dôvetkom, že sa cítil miestami ako opitý a pohyb po byte bol náročný. „Musel som sa držať stien,“ prezradil horský vodca.

 

Gruzínska zodpovednosť

Roman po definitívnom potvrdení, že má COVID-19, kontaktoval všetkých, s ktorými prišiel do styku. V samotnom Gruzínsku sa to dotklo spolu približne 150 ľudí, ktorí museli ísť do izolácie. Do karantény musel ísť dokonca aj mních, u ktorého strávil jednu noc. „Myslím, že sa zachovali správne,“ zdôraznil na adresu gruzínskych orgánov, ale dodal, že ho mrzí lyžiarske stredisko, ktoré kvôli nemu museli celé zatvoriť.

 

 

Nebáť sa

Už štvrtý deň od začiatku izolácie priniesol pokrok a zvýšené teploty zmizli. Po dvoch týždňoch od vykonanie prvého testu, ktorý potvrdil COVID-19, za Kozelka podrobil ďalšiemu. Ten už bol negatívny. Povzbudil aj ľudí, že sa nemusia testovania báť. „Nie je to nič príjemné, ale dá sa to prežiť,“ doplnil. Začiatkom apríla bol už tento bývalý ošetrovateľ pracujúci v Dubline zdravý. Jediné, čo ho trápilo, bolo, že sa cítil slabší, to však býva aj po iných chorobách.

 

Prečítajte si aj o Slovákovi, ktorému sa koronavírus spája s kyslou kapustou.

Stránka shop.netky.sk ponúka aj ochranné pomôcky - na sklade sú aj rúška či dezinfekčné gély.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies