Námorník prežil 14 hodín v Tichom oceáne vďaka opustenej bóji

NETKY.SK • 25 Február 2021, 13:10 • 2 min
Námorník prežil 14 hodín v Tichom oceáne vďaka opustenej bóji

TICHCHÝ OCEÁN - Námorník spadol z nákladnej lode do oceána a zachránila ho stará zatúlaná rybárska bója, ktorej sa držal 14 hodín.

slovakia

left justify in out

Päťdesiatdva ročný námorník Vidam Perevertilov, ktorý spadol cez palubu do Oceána, prežil vďaka tomu, že sa držal starej rybárskej bóji, ako prezradil jeho syn pre BBC, vďaka „kusu morského odpadu“.

 

img

 

Spadol z nákladnej lode do Tichého oceánu a nemal ani záchrannú vestu. Zbadal v diaľke „čiernu bodku“ vzdialenú niekoľko kilometrov a rozhodol sa k nej plávať. Ukázalo sa, že to bola rybárska bója, ktorej sa nakoniec držal až do svojej záchrany.

 

„Nebola zakotvený k ničomu ani k člnu, bol to len kúsok morského odpadu,“ povedal Marat o opustenej rybárskej bóji. 

 

Perevertilov je litovský hlavný inžinier spoločnosti Silver Supporter, ktorá sa venuje zásobovaniu medzi Novým Zélandom a britským územím Pitcairn. Na palubu vyšiel, pretože sa necítil dobre, no žial okolo 4. hodiny rannej spadol do vody.  

 

img

 

Podľa domnienok jeho syna zrejme odpadol, pretože si nepamätá podrobnosti. Na palube netušili, že niekto spadol cez palubu, a tak odplávali preč.

 

Trvalo im približne šesť hodín, kým si všimli, že chýba ich inžinier, a potom sa otočili a plávali naspäť. Posádka určila približnú polohu, kde zmizol, podľa pracovných záznamov pána Perevertilova, ktoré ukazovali, že na palube bol naposledy o 4:00.

 

Súradnice lode boli v tom čase asi 400 námorných míľ južne od austrálskych ostrovov Francúzskej Polynézie. K hľadaniu sa pripojilo lietadlo francúzskeho námorníctva z Tahiti a francúzska meteorologická služba.

 

Keď Perevertilov zbadal svoju loď, zamával a zakričal. Našťastie jeden z cestujúcich počul „slabý ľudský výkrik“. „Vyzeral asi o 20 rokov starší a veľmi unavený, ale bol nažive,“ povedal jeho syn Marat pre novozélandský spravodajský web Stuff .

 

Jeho vôľa prežiť bola silná. Ja by som sa pravdepodobne hneď utopil, ale on sa vždy udržiaval v kondícii a zdraví, a preto si myslím, že prežil,“ priznal jeho syn.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies