Porošenko chce na východ vyslať medzinárodné mierové sily

NETKY.SK • 19 Február 2015, 11:28 • 2 min
Porošenko chce na východ vyslať medzinárodné mierové sily

KYJEV - Dodržiavanie prímeria na východe Ukrajiny by mali podľa prezidenta Petra Porošenka sledovať medzinárodné mierové sily, čo však proruskí povstalci odmietajú ako porušenie dohody s Kyjevom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Rada pre národnú bezpečnosť a obranu Ukrajiny ešte v stredu večer na krízovom zasadnutí schválila Porošenkov návrh, čo je považované za prejav znepokojenia po tom, ako sa povstalci napriek prímeriu s platnosťou od nedele zmocnili strategického mesta Debaľceve. Podľa vyhlásenia zverejneného na internetových stránkach prezidentskej kancelárie Ukrajinci považujú za "najlepší formát policajnú misiu EÚ", ktorá by bola "najúčinnejším garantom bezpečnosti v situácii, keď prísľub mieru nie dodržiavaný ani Ruskom, ani tými, ktorých podporuje". Spoluzodpovednosť za porušovanie nového prímeria tak podobne ako viceprezident USA Joe Biden pripísal Moskve.


Porošenko v stredu oznámil "plánovaný a organizovaný" ústup provládnych síl z mesta Debaľceve, ktoré už niekoľko týždňov obliehajú separatisti a napriek prímeriu z neho naďalej hlásili prudké boje. Povstalci sa obhajovali tvrdením, že na dôležitý železničný uzol medzi Doneckom a Luhanskom sa minulotýždňová dohoda z Minska nevzťahuje. Myšlienku vyslať do regiónu mierové sily odmietli s odôvodnením, že porušením prímeria by bola ich samotná prítomnosť. Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin sa podľa zverejnených citátov o Porošenkovom návrhu vyjadril takisto skepticky a povedal, že spochybňuje odhodlanie Kyjeva plniť záväzky z Minska.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies