Katalin Novák sa ujala funkcie maďarskej prezidentky

NETKY.SK • 10 Máj 2022, 18:59 • 2 min
Katalin Novák sa ujala funkcie maďarskej prezidentky

BUDAPEŠŤ – Stala sa tak prvou ženou v histórii, ktorá tento post v krajine zastáva. Jej predchodca János Áder, ktorý bol prezidentom posledných 10 rokov, jej dnes odovzdal kľúče od oficiálneho sídla – paláca Šandor, ktorý sa nachádza na Pevnostnom vrchu v Budapešti.

slovakia

left justify in out

„Každý Maďar sa môže spoľahnúť na mňa a ja rátam s každým Maďarom,“ napísala Nováková na svojom Facebooku, čím potvrdila úmysel slúžiť svojmu národu. Nová maďarská prezidentka tiež upresnila, že oficiálna slávnosť jej inaugurácie sa uskutoční 14. mája, a že teraz sa úradu ujíma v súlade s ústavou krajiny, presne dva mesiace po voľbách.

 

 

Maďarského prezidenta volí parlament a 10. marca prevažná väčšina poslancov zahlasovala za kandidatúru 44-ročnéj Novák, ktorú na tento post nominovala vládnuca strana FIDES – Maďarský občiansky zväz. Jej jediným protikandidátom vo voľbách bol 79-ročný ekonóm Peter Rona, ktorého navrhli opozičné strany.

 

Nováková získala ekonomické vzdelanie na Corvin University v Budapešti a potom študovala právo na univerzite v rodnom meste Segedín a na jednej z univerzít v Paríži. Pracovala na ministerstve zahraničných vecí, do parlamentu bola zvolená za poslankyňu za spomínaný FIDES, bola členkou vedenia tejto strany, ktorá tvorí vládnu koalíciu s kresťanskými demokratmi.

 

 

Posledných pár rokov bola Nováková ministerkou a vo vláde Viktora Orbána sa angažovala v otázkach rodiny a mládeže. Ako členka kabinetu obhajovala zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi deťmi, čím vyvolala nespokojnosť medzi LGBTI komunitou a európskou byrokraciou v Bruseli. Novákovej manžel pracuje v Maďarskej národnej banke a majú tri deti.

 

Jej predchodca János Áder dovŕšil 9. mája 63 rokov. Pôsobil v tejto funkcii dve po sebe nasledujúce päťročné obdobia, maximálny čas, ktorý mu umožnila ústava republiky.

 

https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/14589643



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies