Poľský premiér pochybuje o užitočnosti útoku na Sýriu

NETKY.SK • 28 August 2013, 16:35 • 2 min
Poľský premiér pochybuje o užitočnosti útoku na Sýriu

VARŠAVA - Poľská vláda nie je presvedčená o správnosti prípadného vojenského zásahu v Sýrii. Potvrdil to v stredu jej predseda Donald Tusk.

slovakia

left justify in out

Je to prekvapujúci postoj, keďže Varšava je po Británii zrejme najbližším spojencom USA v Európe a v minulosti ich vojenské misie vrátane Afganistanu podporovala. Tusk však v tomto prípade vyjadril pochybnosť, či ozbrojený útok zastaví zločiny. Ako povedal, "rozumiem argumentom, no nezdieľam vieru ani entuziazmus tých, ktorí si myslia, že táto operácia môže priniesť pozitívne výsledky". Môže to súvisieť aj s augustovým oznámením Poľska o obmedzení zámorských vojenských misií v záujme sústredenia sa na modernizáciu armády na svojom území.
Poľský prezident Bronislaw Komorowski označil doterajšiu politiku krajiny oblasti armády za "príliš veľkorysú a neuváženú".

Prezident USA Barack Obama už v roku 2012 označil potenciálne použitie chemických zbraní vládou v Sýrii za takzvanú červenú čiaru, po ktorej prekročení sa bude Washington vážne zaoberať zásahom proti režimu v blízkovýchodnej krajine. Chemické zbrane boli údajne použité minulý týždeň a vyžiadali si stovky životov. Asadova vláda to však poprela a obviňuje z útoku povstalcov, ktorých označuje za teroristov, a odmieta výzvy na odstúpenie. Diplomatické riešenie takmer 30-mesačného konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 100-tisíc obetí, sa tak stále nepodarilo nájsť. Hovorí sa preto o útoku na sýrske ciele. Na sýrskom území sa však nachádzajú experti OSN, ktorí hľadajú dôkazy o údajnom minulotýždňovom použití chemických zbraní. Útok okrem USA podporujú aj Británia, Francúzsko či Turecko, opačný postoj prezentuje najmä Rusko spolu s Čínou a Iránom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies