Hlavný hygienik SR sa obracia listom na ministra vnútra. Čo žiada?

NETKY.SK • 21 December 2020, 13:25 • 2 min
Hlavný hygienik SR sa obracia listom na ministra vnútra. Čo žiada?

BRATISLAVA - Ústredný krízový štáb uložil na svojom poslednom zasadnutí Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) a ministrovi hospodárstva zaväzujúcu úlohu.

slovakia

left justify in out

 

Zaviazal ich, aby vydali opatrenia, týkajúce sa povinnosti testovania antigénovými testami u zamestnávateľov s 500 a viac zamestnancami, a to v termíne od 28. decembra 2020. 

 

Mikasov list

 

Veľké firmy sa napokon testovaniu svojich zamestnancov, podľa všetkého vyhnú. Hlavný hygienik Ján Mikas listom požiadal ministra vnútra Romana Mikulca o zrušenie tejto úlohy.

 

"Po konzultácii s ministrom hospodárstva SR si Vás vzhľadom na nedostatok antigénových testov na území SR, ako aj množstvo nevyriešených otázok týkajúcich sa tejto úlohy, dovoľujem požiadať o zrušenie tejto úlohy," uvádza Ján Mikas v liste.

 

 

img


Návrh

 

Hlavný hygienik v liste navrhuje, aby sa táto problematika v prípade potreby zaradila do programu ďalšieho rokovania štábu, kde by sa prediskutovali podrobnosti v takej podobe, aby úrad mohol predmetnú vyhlášku vydať.

 

"Úrad verejného zdravotníctva SR nemôže vydať vyhlášku, ktorá by bola od začiatku nesplniteľná a nevynútiteľná," konštatuje sa v liste.

Transparency International Slovensko pritom minulý týždeň upozornila na problém, ktorý môže vzniknúť pri obstarávaní testov. Tvrdí, že je otázne, či podmienky niekto dokáže splniť, problémom je podľa nich zadanie vysokej senzitivity. 
 

O tom, ako premiér nazval kvôli nákupu týchto testov ministra hospodárstva Richarda Sulíka „idiotom", sa dočítate tu: Spor vo vládnej koalícii neukončil ani lockdown



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona