Testovaných na slovensku
13631
Infikovaných na slovensku
471
Infikovaných svetovo
1203256
Úmrtí svetovo
64787
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
5. apr. 2020Miroslava
BratislavaBratislava 12°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
27.10.2019 18:00 Gurmán
Zeler chutí i lieči
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
27.10.2019 18:00 Gurmán

Zeler chutí i lieči



BRATISLAVA - Už starí Egypťania poznali zeler a jeho skvelé účinky na naše zdravie. Okrem potrebnej hydratácie ho využívali aj ako silné afrodiziakum. Je bohatý na vitamíny A, B, C a K, nechýbajú mu ani životne dôležité minerály ako vápnik, horčík a draslík, okrem toho pôsobí protizápalovo a môže pôsobiť ako prevencia rakoviny či srdcových ochorení. Zeler je (špeciálne stonkový) plný vody (95%), obsahuje minimum kalórií a je úžasným komponentom pri redukčných diétach. Zeleru sa nevyhýbajte a pripravte si jeden či viacero chutných zelerových pokrmov.


Zapekané zemiaky so zelerom

 

Suroviny:
1/2 KL mleté čierne korenie, podľa chutisušený rozparín, trochu maslo na vymazanie zapekacej misy, trochu strúhanka na vysypanie zapekacej misy, 1 PL olivový olej, 1 ks uvarené vajce, 1 ks vajce, 100 g tvrdý syr, 200 ml smotana na šľahanie, 1 KL soľ

 

Postup:
Očistený stonkový zeler nakrájame na menšie kúsky a s cibuľou ho krátko opražíme na olivovom oleji, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, osolíme a okoreníme. Zapekaciu misu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Zemiaky nakrájané na kolieska začneme ukladať do zapekacej misy a vrstvu vždy jemne osolíme. Na zemiaky uložíme opražený zeler. Takto striedavo vrstvíme a na poslednú vrstvu poukladáme kolieska uvareného vajíčka. Smotanu si rozšľaháme s vajíčkom a všetko zalejeme. Pridáme rozmarín a všetko na záver posypeme syrom. Misu vložíme do rúry a pečieme zhruba 40 minút na 200°C.

 


Zelerové hranolčeky


Suroviny:
1 ks väčší zeler, 3 PL olivový olej, soľ, korenie, sušený cesnak, čili

 

Postup:
Najskôr odrežeme spodnú časť zeleru (korienky). Následne ostrým nožom orežeme zdrevnatenú šupku. Ak máme dostatočnú silu v rukách môžeme na ošúpanie použiť aj škrabku. Keď je zeler celý ošúpaný, prekrojíme ho na polovicu a potom každú polku narežeme na asi centimeter hrubé plátky. Z nich vykrajujeme klasické hranolčeky. Nakrájaný zeler v miske zmiešame s olejom, soľou a koreninami podľa chuti (s čili opatrne). Hranolčeky poukladáme na papierom vystlaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na  200 °C  približne 35 minút.  V polovici pečenia ich poobraciame kuchynskou špachtľou. Podávame ešte horúce len tak samotné alebo s vašim obľúbeným dresingom, omáčkou či dipom.  

 

 

Zeler plnený syrom a hrozienkami
 

Suroviny:

1 ks stonkový zeler celý, 120 g syr (typ žervé), 20 g parmezán, 1 hrsť sušené hrozienka (alebo brusnice), soľ, petržlenová vňať, citrón

 

Postup:
Syr vymiešame s nadrobno nasekanou petržlenovou vňatkou, osolíme a jemne pokvapkáme citrónom. Do zmesi pridáme ešte hrozienka. Zelerové stonky riadne očistíme a zo spodnej širšej strany odkrojíme dlhší kúsok, aby nám vznikli lodičky. Pomocou malej lyžičky ho naplníme pripravenou zmesou a všetko posypeme parmezánom. 

 

 

Dobrú chuť!



reklama


reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok