Sudca Radačovský reagoval na výzvu Harabina ku Kiskovej kauze

NETKY.SK • 26 Február 2020, 16:2 • 2 min
Sudca Radačovský reagoval na výzvu Harabina ku Kiskovej kauze

Predstaviteľ strany Vlasť - Štefan Harabin, na zverejnenom videu ale aj na sociálnej sieti verejne vyzval Miroslava Radačovského, aby nemlčal a vyjadril sa ku kauze pozemkovej mafie pod Tatrami v súvislosti s medializovanými videonahrávkami, týkajúcimi sa bývalého prezidenta SR. Z dôvodu, že je europoslanec, považuje za potrebné na túto verejnú výzvu reagovať, o to viac, že Harabina osobne pozná viac ako 40 rokov. Informoval na svojej sociálnej sieti Facebook JUDr. Miroslav Radačovský.

slovakia

left justify in out

Nasledkovný odkaz znie takto

Dňa 26.10.2018 som ako sudca vyhlásil rozsudok, nie vo svojom mene, ale v mene Slovenskej republiky, teda v mene všetkých občanov SR, v ktorom sa jednoznačne konštatuje, že predmetný pozemok patrí p. Francovi a nie p. Ing. Kiskovi.

 

V tejto súvislosti sú nanajvýš zaujímavé rôzne výklady tohto rozsudku a rôzna jeho interpretácia, už ani neviem či ide o jeden rozsudok alebo viac rozsudkov. Ešte dobre, že originál rozsudku, tzv. koncept mám, avšak, musíte uznať, že nepoviem kde. Jednoducho, výrok rozsudku je jasný.

 

Pozemok, ktorý bol predmetom sporu, patrí p. Francovi a ten oňho prišiel v rozpore so zákonom. To, že sa niektoré osoby na zverejnených videách priznávajú, že na súde vypovedali neobjektívne, a teda že chceli pomôcť p. Kiskovi, nemení nič na tom, že ako sudca som vyhodnotil situáciu objektívne a spravodlivo, čoho dôkazom je to, že tento rozsudok nadobudol právoplatnosť a vykonateľnosť. Pokiaľ by osoby, zverejnené na videonahrávkach, a osoby, ktoré sú tam spomínané, hovorili na súde to, čo hovoria teraz, samozrejme, zdôvodnenie rozsudku by bolo oveľa tvrdšie a možno pre niekoho až veľmi nepríjemné. 

 

Vzhľadom na to, že som neprejednával ako sudca len tento jediný prípad neoprávnene získaných pozemkov, takýchto prípadov som prejednával oveľa viac a netýkali sa len pozemkov, ale aj nehnuteľností, bytov a podobne, vedel som si určité veci dať do súvisu a preto som po pojednávaní, už bez talára, na otázku novinára uviedol:

 

"Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, zistil by všetky skutočnosti a súvislosti zo spisu tak, ako ja, tak keby ja som bol prezidentom republiky, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu politickú funkciu, odídem na 5 rokov do štátu, kde sa cítim dobre, napr. do Spojených štátov amerických alebo do Izraela, pozor, tým nechcem povedať, že si vysoko nevážim americký ľud a židovský národ. Takto by som konal ja."

 

Nešlo o vyjadrenie nenávistné tak, ako to mnohí prezentovali, nešlo o vyjadrenie politické, bol som nezávislý sudca. Trikrát v priebehu pojednávania som p. Kisku aj prostredníctvom jeho advokáta vyzýval, aby sa s p. Francom dohodol, aby vec nenaberala politické obrátky, p. Kiska s tým však nesúhlasil. Chcel som mu zle? Hľadal som za tým nejaký politický úmysel? Prečo ma neposlúchol.

 

Bol by mal dnes pokoj. Hoci neviem, či naozaj. Znie to paradoxne, ale myslel som to úprimne ako dobre mienenú radu a čas ani nie dvoch rokov ukázal, že som sa vo svojom názore nemýlil. Po vyhlásení rozsudku nikoho nezaujímal výrok, každého, počnúc ministrom spravodlivosti a ktovieakým novinárom, končiac organizáciou Via iuris, sa hlbkoko dotklo moje úprimné vyjadrenie, opierajúce sa o objektívne poznatky, ktoré som za roky pôsobenia v talári poznal a kedy som vždy o nich objektívne rozhodoval. Rozhodoval som v takýchto podobných veciach sám, len s talárom, a nech sa na mňa nikto nehnevá, bez podpory davu v uliciach, bez toho, aby som tým sledoval svoje vlastné politické ciele.

 

 

A teraz k výzve p. Harabina. Štefan, budem Ti tykať, pretože sa poznáme veľmi dlho, ešte z čias štúdií na vysokej škole, hoci si odo mňa mladší. Nechcem zasahovať do Tvojej politickej kariéry ani do prebiehajúcich volieb.

 

Poznám Ťa ako človeka, pochádzajúceho z normálnych rodinných pomerov, poznám Tvojich príbuzných a viem, že v súkromí si bol vždy starostlivý otec rodiny a príjemný chlap. Nebudem nikoho presviedčať, že si bol asi odborníkom v práve a vždy si si svoju sudcovskú prácu vykonával svedomito a poctivo.

 

Dobre si pamätám, ako si až skoro bezhlavo bojoval za nezávislosť súdnictva. Pamätám si, ako si nechcel pustiť na Najvyšší súd SR kontrolu z Ministerstva financií SR len preto, aby výkonná moc nezasahovala do súdnej moci. Bol si prvý, ktorý bol proti tomu, aby existovala Inšpekcia MV SR ako orgán činný v prípravnom konaní. Dnes to po Tebe všetci opakujú. Ako predseda NS SR si bol vehementne proti politickým nomináciám, či už predstaviteľov justície, prokuratúry a podobne. A mnoho a mnoho ďalších vecí, ktoré si pre nezávislosť justície vykonal alebo sa snažil vykonať.

 

Predovšetkým si však pamätám, že si bol športovec, dokonca futbalový rozhodca a preto Ti musím pripomenúť jednu vec. Pokiaľ súperi bojujú proti sebe a jeden z nich padne na kolená, tak už sa naňho neútočí. Toto je férový zápas. Som presvedčený, že jeden z Tvojich súperov je už na kolenách, preto nemá zmysel sa už naďalej s týmto subjektom zaoberať. 

Toto je moje úprimné a objektívne vyjadrenie k Tvojej verejnej výzve.

 

Verím a som presvedčený o tom, že aj keď mnohí súčasní vládychtiví politici, spôsobom im vlastným, budú toto moje vyjadrenie napádať, podstatné je, že občania mojej vlasti, Slováci a Slovenky a ostatní priatelia, mi budú veriť. A pokiaľ nie, bude mi z toho smutno. 

 

S úctou JUDr. Miroslav Radačovský, slobodný, nezávislý slovenský poslanec Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona