Počet smrteľných úrazov v slovenských horách v zime rapídne stúpol

NETKY.SK • 4 Máj 2016, 13:38 • 2 min
Počet smrteľných úrazov v slovenských horách v zime rapídne stúpol

POPRAD – Počet smrteľných úrazov v slovenských horách počas uplynulej zimnej sezóny oproti tej predchádzajúcej rapídne stúpol.

slovakia

left justify in out

O život prišlo 19 ľudí, čo podľa horských záchranárov predstavuje až 171 percentný nárast oproti sezóne 2014/2015. Najviac, až dvanásť ľudí zahynulo vo Vysokých Tatrách. „Počtu úrazov prekročil naše odhady, čo je veľmi smutné. Zasahovali sme pri 1 851 prípadoch v jednotlivých oblastných strediskách, čo je medziročne viac o takmer osem percent,“ uviedol dnes na tlačovej besede v Poprade riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.


Podľa Janigu najviac úrazov bolo na lyžiarskych svahoch, napríklad v lyžiarskych strediskách na Chopku a v Jasnej - Nízke Tatry, a tiež v priľahlých zónach zasahovali záchranári viac ako tisíckrát. Počet takýchto úrazov počas zimnej sezóny, od 1. decembra 2015 do 30. apríla 2016, stúpol o takmer šesť percent na 1 530. „Záchranári Horskej záchrannej služby zasahovali v horolezeckom teréne 24-krát a šesťkrát po páde lavíny. Počet ťažkých úrazov klesol, naopak, narástol počet ľahkých a stredných úrazov, a to takmer o 15 percent,“ doplnil bilanciu Janiga. Horskí záchranári najčastejšie zachraňovali Slovákov, ktorých bolo viac ako 50 percent, ďalej Poliakov, Čechov a Maďarov.


Horská záchranná služba vylepšila aj svoju mobilnú aplikáciu. „Doteraz bežala len v systéme Android, od minulého týždňa beží aj v operačnom systéme IOS, je teda dostupná pre viac ľudí,“ vysvetlil Janiga. Záchranári si podľa jeho slov v súvislosti s aplikáciou cenia najmä možnosť lokalizácie hovoru, ako aj možnosť zaslania núdzovej SMS. Vďaka nej dokážu zistiť, kde sa nehoda stala a kde sa zranený nachádza.

 

„Pomocou nej sme niekoľkokrát dokázali veľmi rýchlo ľudí kontaktovať,“ doplnil. Aplikácia tiež ponúka informácie o výstrahách, lavínovú predpoveď, kontakty na strediská a oproti iným aplikáciam obsahuje aj podporu pre


Pomôcť by podľa Janigu mal aj nový špecializovaný záchranný modul, schválený v januári 2016. Pripomenul, že projekt bude spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja vo výške 3,17 milióna eur. „Pomôže pri pátraní po nezvestných osobách, pri vyhľadávaní zavalených alebo zasypaných obetí a ich záchrane,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies