Lukašenko prezradil, koľko vojenských základní sa nachádza v Bielorusku a vyslal Západu rázny odkaz

NETKY.SK • 2 Október 2021, 14:59 • 2 min
Lukašenko prezradil, koľko vojenských základní sa nachádza v Bielorusku a vyslal Západu rázny odkaz

MINSK – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko povedal, že v prípade potreby sa krajina zmení na vojenskú základňu. Spoločne s Ruskou federáciou tak dokážu odolať agresii Západu.

slovakia

left justify in out

Tento názor vyjadril v rozhovore pre CNN, ktorý v sobotu zverejnila agentúra BelTA. „V prípade potreby sa Bielorusko zmení na jednotnú vojenskú základňu Bieloruska a Ruska, aby sme odolali vašej agresii,“ povedal prezident. Lukašenko doplnil, že v krajine sa aktuálne nenachádza žiadna základňa, okrem dvoch civilných. 

 

„Je to základňa zo sovietskych čias na včasnú detekciu štartu jadrových rakiet z vášho územia. A druhá základňa – komunikačná – prostredníctvom ktorej ruské ozbrojené sily komunikujú so svojou flotilou v Atlantiku,“ povedal bieloruský prezident.

 

img

 

„To sú všetky základne. Slúži tam pravdepodobne iba 30-40 našich ľudí. Sú tam dvaja alebo traja ruskí dôstojníci, ostatní sú naši vojaci. Žiadne iné základne tu nie sú,“ tvrdí.

 

História základní na bieloruskom území.

 

Výstavba samotnej rádiotechnickej jednotky Baranovichi (Brestská oblasť) s radarovou stanicou Volga sa začala v roku 1984, neskôr však bola zastavená.

 

V roku 1997 sa práce obnovili, v roku 2003 bol radar uvedený do pohotovosti. Slúži predovšetkým na detekciu balistických rakiet, vesmírnych objektov  a kontroluje hliadkovacie oblasti ponoriek NATO v severnom Atlantiku a v Nórskom mori.

 

img

 

Štyridsiate tretie komunikačné centrum ruského námorníctva vo Vileike (radarová stanica Antey) funguje v Minskej oblasti od januára 1964 a poskytuje komunikáciu na superdlhých vlnách generálneho štábu ruského námorníctva s jadrovými ponorkami, ktoré vykonávajú bojovú službu v Atlantickom, Indickom a Tichom oceáne. Stanica tiež vykonáva elektronický prieskum a elektronické vedenie boja.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies