KĽDR obvinila Južnú Kóreu a USA z nepriateľského správania

NETKY.SK • 12 November 2019, 10:45 • 2 min
KĽDR obvinila Južnú Kóreu a USA z nepriateľského správania

NEW YORK - Severná Kórea na pôde OSN obvinila USA a Južnú Kóreu z nepriateľského správania, ktoré podľa nej brzdí pokrok v úsilí o mierové riešenie konfliktu na Kórejskom polostrove.

slovakia

left justify in out

Severokórejský veľvyslanec OSN Kim Song v pondelok pred Valným zhromaždením OSN zdôraznil, že Pchjongjang už viac ako 20 mesiacov neuskutočnil testy jadrových zbraní alebo rakiet dlhého doletu.

 

"Je to jasný prejav dobrej vôle a tolerancie s cieľom vyhovieť túžbe medzinárodného spoločenstva po mieri a stabilite na Kórejskom polostrove," uviedol Song. Dodal však, že "situácia na Kórejskom polostrove sa nevymanila zo začarovaného kruhu zvýšeného napätia, ktoré je pripísané politickým a vojenským provokáciám zo strany USA."

 

img

 

Južnú Kóreu veľvyslanec obvinil z pokrytectva, keďže zároveň so snahami o sprostredkovanie americko-severokórejských rozhovorov pracuje na modernizácii svojej armády.

 

Severná Kórea vlani začala rozhovory so Spojenými štátmi, ktorých cieľom mala byť denuklearizácia Kórejského polostrova výmenou za bezpečnostné záruky a zmiernenie sankcií voči Pchjongjangu. Rokovania však uviazli na mŕtvom bode po februárovom neúspešnom summite amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskej metropole Hanoj. Začiatkom októbra stroskotal aj pokus o obnovenie rozhovorov na pracovnej úrovni.

 

img

 

V posledných mesiacoch Severná Kórea vyvíjala tlak na Spojené štáty. Žiadala Washington, aby do konca decembra predložil 

nové návrhy na obnovenie jadrovej diplomacie.

 

Kim uviedol, že „kľúčom“ k upevneniu bezpečnosti a mieru je implementácia spoločného vyhlásenia vedúcich predstaviteľov prijatého na minuloročnom singapurskom samite. Pokiaľ ide o vzťah Severnou a Južnou Kóreou, severokórejský vyslanec uviedol, že súčasnosti je "v pokojnom stave,napriek tomu, že ešte nepostúpili do hlavnej fázy implementácie dohody".

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies