V zime na bicykli? Dbajte na tieto zásady!

NETKY.SK • 14 Január 2020, 16:38 • 2 min
V zime na bicykli? Dbajte na tieto zásady!

Medzi najčastejšie úrazy patria úrazy hlavy, ktoré sú súčasne aj veľmi nebezpečné, keďže ich následky môžu byť nepríjemné a permanentné. Aké riziko nám hrozí, keď si sadáme na bicykel počas nepriaznivého počasia?

slovakia

left justify in out

Najčastejšie zranenia

Cyklistika je jedným z najnebezpečnejších športov. Zranení, ktoré cyklista môže utrpieť, je veľa. Našťastie je väčšina z nich len ľahších, ako aj napríklad zlomenina kľúčnej kosti, zlomenina ramena, zápästia, rebier a v oblasti chrbtice.

 

Čím vyššia rýchlosť, tým vyššie je riziko utrpenia nepríjemnejšieho úrazu. Aj pri nulovej rýchlosti sa môže pád na bok premeniť na vážnu zlomeninu v oblasti bedrového kĺbu.

 

Častými druhmi cyklistických zranení sú zlomeniny chrbtice a rebier. Títo pacienti musia nosiť korzet po dobu až troch mesiacov, niekedy dokonca aj podstúpiť operáciu.

 

img

Pri bicyklovaní v zime môžete prísť k nepríjemným úrazom a skončiť v nemocnici. Zdroj: čitateľ

 

V zimných mesiacoch, dbajte na nasledovné

Elementami, ktorým je potrebné prispôsobiť jazdu, sú sneh a ľad alebo ich nebezpečná kombinácia.

 

Hlavné ťahy ciest by mali byť počas zimy udržiavané, avšak problém môže nastať v momente, keď zídete na bočné cesty či bočné chodníky. 

 

Tie nemusia byť dostatočne odhrabané a posypané soľou a môžu udržiavať nebezpečný ľad na svojom povrchu. Zľadovatené plochy môžu byť ukryté aj pod snehovou pokrývkou. Je potrebné prispôsobiť tomu svoju rýchlosť.

 

Do nepríjemnej situácie sa môžete dostať, keď sa po odmäku snehová pokrývka roztopí a cesty sa zdajú byť suché a bezpečné. Na miestach, ktoré sú ale tesne pri kraji cesty, alebo stále v tieni však môže zostávať ľad. Dobre si prezrite terén, ktorý máte pred sebou.

 

img

 

Na zasneženom a zľadovatelom povrchu je potrebné aj jemnejšie brzdiť. Vyhnite sa prudkému stláčaniu bŕzd. Najmä, ak toho nemáte ešte veľa odjazdeného, keďže brzdenie na snehu si vyžaduje väčšiu kontrolu. Zároveň si dajte záležať aj na dobrom stave bŕzd zvonku i zvnútra.

 

Na záver už len vyhodnoťte svoje možnosti a kondíciu. Príliš nízke teploty či prudký mrazivý vietor sú veľmi ťažkými podmienkami pre cyklistiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies