WHO vyzvala na zvýšenie finančnej podpory v boji proti malárii

NETKY.SK • 10 December 2022, 08:00 • 2 min
WHO vyzvala na zvýšenie finančnej podpory v boji proti malárii

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyzvala na zvýšenie finančnej podpory zameranej na boj proti malárii. Táto choroba každý rok najmä v Afrike pripraví o život stotisíce detí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Vo svojej najnovšej správe WHO uviedla, že vlna nových prípadov a úmrtí na maláriu, ktorá sa začala v roku 2020, zostala v porovnaní s vlaňajškom na rovnakej, hoci stále alarmujúco vysokej úrovni. Vymenovala však ďalšie závažné výzvy, ktorým treba čeliť — obmedzenú podporu zo strany darcov, možné dôsledky klimatickej zmeny a mutácie parazita, ktorý maláriu spôsobuje, čím by sa toto ochorenie mohlo stať odolnejším voči liečbe. WHO upozornila, že "svet sa v súčasnosti nenachádza na správnej ceste", aby sa dosiahol cieľ do roku 2030 znížiť nárast prípadov a úmrtí na maláriu o 90 percent. "Stojíme pred mnohými výzvami, ale zároveň máme aj mnoho dôvodov na nádej," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Dodal, že pochopenie a zmiernenie možných rizík, budovanie odolnosti a zrýchlenie výskumu "umožňuje snívať o budúcnosti bez malárie". Agentúra AFP upozorňuje, že v Afrike je zaznamenaných 95 percent všetkých prípadov prepuknutia malárie vo svete a takisto aj 96 percent všetkých úmrtí na toto ochorenie. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies