Turecko zaútočilo na Kurdov v Sýrii, Trump posiela jasný odkaz

NETKY.SK • 10 Október 2019, 08:15 • 2 min
Turecko zaútočilo na Kurdov v Sýrii, Trump posiela jasný odkaz

ANKARA - Turecké ozbrojené sily oznámili, že zasiahli 181 "teroristických cieľov" v rámci Operácie Prameň mieru. Tá sa začala v stredu bombardovaním a delostreleckou prípravou zameranou na pozície kurdských bojovníkov na severovýchode Sýrie. Neskôr Turecko spustilo aj pozemnú ofenzívu.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského servera BBC sa terčami leteckých útokov a delostreleckej paľby stali viaceré mestá a dediny, čo prinútilo tisíce civilistov k opusteniu svojich domovov. Kurdské sily uviedli, že najmenej piati civilisti doteraz prišli o život a najmenej 25 ďalších utrpelo zranenia. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii si doterajšie vojenské akcie tureckých ozbrojených síl vyžiadali životy ôsmich civilistov vrátane dvoch detí. Zabitých bolo aj sedem bojovníkov Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF).

 

 

Prudké boje sa odohrávali okolo mesta Tal Abján, kde sa turecká ofenzíva začala. Hovorca SDF Mustafá Balí uviedol, že v tejto oblasti došlo k odvráteniu pozemnej invázie. Kurdské úrady vyzvali na všeobecnú mobilizáciu a ľudí vyzývali, aby "sa vydali na hranicu s Tureckom...a postavili sa na odpor v tejto citlivej, historickej chvíli".

 

SDF tiež informovalo, že pri tureckom nálete bola zasiahnutá jedna z väzníc, kde sú zadržiavaní bojovníci Islamského štátu (IS). SDF požiadali Američanmi vedenú koalíciu proti IS, aby zriadila bezletovú zónu s cieľom zastaviť "útoky na nevinných ľudí".

 

Turecko uviedlo v stredu v liste Bezpečnostnej rade OSN, že jeho vojenská operácia v severnej Sýrii bude "primeraná, uvážená a zodpovedná". Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá pripomína, že BR OSN sa zíde vo štvrtok na žiadosť Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka a Poľska, aby prediskutovala situáciu v Sýrii.

Invázia Turecka na sever Sýrie je podľa vyjadrenia Ankary zameraná proti tamojším sýrskym kurdských bojovníkom. Ankara ich pokladá za teroristov, napojených na kurdské povstanie prebiehajúce v rámci Turecka.

 

Trump: Ak útok na Kurdov nebude humánny, vyhladím tureckú ekonomiku

Americký prezident Donald Trump uviedol v stredu v súvislosti so začatou tureckou ofenzívou voči Kurdom v severovýchodnej Sýrii, že dúfa v "racionálne" správanie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Dodal, že pokiaľ táto vojenská operácia nebude vykonaná "najhumánnejším možným spôsobom", "vyhladí" tureckú ekonomiku. "Ak bude neprimeraná, zaplatí veľkú hospodársku cenu," varoval. Odmietol však definovať pojem humánny prístup. Trump svojím výrokom o vyhladení tureckej ekonomiky reagoval na otázku novinára, či ho neznepokojujú špekulácie, podľa ktorých má Erdogan v úmysle vyhladiť sýrskych Kurdov.

Americký prezident zároveň odmietol kritiku, podľa ktorej bude mať Washington v budúcnosti problémy vytvárať spojenectvá v dôsledku jeho rozhodnutia stiahnuť americké ozbrojené sily zo sýrskej hranice s Tureckom. "Spojenectvá sú ľahké," uviedol. Podľa jeho slov Kurdi pomáhali americkým jednotkám v boji proti Islamskému štátu (IS) len pre vlastné záujmy a pre "svoje územia". Zároveň tento národ bez vlastného štátu obvinil z toho, že nepomohol Amerike počas druhej svetovej vojny ani s vylodením v Normandii.

 

Trump podľa agentúry DPA dodal, že USA presunuli obzvlášť nebezpečných bojovníkov IS zo severovýchodnej Sýrie. Posťažoval sa, že európske krajiny odmietli prijať naspäť islamských bojovníkov, ktorí sú doteraz zadržiavaní kurdskými silami. Domnieva sa, že ak sa títo zajatci dostanú na slobodu, "budú utekať do Európy", keďže tam majú mnohí svoje domovy.

 

Islamistov známych ako "The Beatles" premiestnili do Iraku

Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že obzvlášť nebezpečných bojovníkov Islamského štátu (IS), ktorých zadržiavali kurdské sily v severovýchodnej Sýrii, premiestnili pred tureckým útokom na Kurdov do väzby na bezpečné miesta. Neposkytol však bližšie informácie, informovala agentúra AFP.

 

"Zobrali sme jedných z najnebezpečnejších bojovníkov IS a premiestňujeme ich na iné, bezpečné miesta," povedal Trump. Podľa amerického denníka The Washington Post premiestnili do Iraku Alexandu Koteyho a El Shafeeho Elsheikha, dvoch bojovníkov zo Spojeného kráľovstva, ktorí pôsobili v extrémne násilnej štvorčlennej bunke známej ako "The Beatles". Jedného zo zvyšných členov bunky zabil ešte v minulosti dron, ďalší je väznený v Turecku, kde čelí obvineniam z terorizmu.

 

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) zadržiavajú približne 10.000 bojovníkov IS. Turecká ofenzíva vyvolala početné obavy, že v jej dôsledku by mohli títo zajatci utiecť a zreorganizovať IS. Približne 2000 z nich sú cudzinci, mnohí z európskych krajín, ktoré ich odmietajú zobrať naspäť.

 

Podľa Trumpa Kurdi stále zadržiavajú mnoho islamských bojovníkov, Turecko však za nich preberie zodpovednosť. "Ak na nich nebudú dozerať Kurdi, tak budú Turci. Tí si neželajú týchto ľudí na slobode rovnako ako my," dodal.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies