Plavčan môže uzavrieť zmluvu k Edunetu, ÚVO neodhalil žiadne nedostatky

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 13:06 • 2 min
Plavčan môže uzavrieť zmluvu k Edunetu, ÚVO neodhalil žiadne nedostatky

BRATISLAVA - Pri kontrole procesu verejného obstarávania na projekt Edunet nezistili žiadne nedostatky. Ministerstvo školstva tak môže s úspešným uchádzačom uzatvoriť zmluvu.

slovakia

left justify in out

„Ide o veľký a veľmi dôležitý projekt, preto sme sa nechceli unáhliť a počkali na výsledky tejto kontroly. Jej výsledky jasne ukazujú, že zmluvu s najúspešnejšou spoločnosťou môžeme uzavrieť,“ povedal minister školstva Peter Plavčan. 

„Výsledky kontroly ÚVO vnímam veľmi pozitívne a som rád, že konečne máme možnosť uzavrieť tento dlhotrvajúci projekt tak, aby sme začali dodávať užitočné služby, ktoré naše školy potrebujú,“ dodal minister Plavčan po tom, čo sa oboznámil s výsledkami kontroly. Ministerstvo školstva plánuje cez projekt Edunet centrálne obstarávať pripojenie na internet pre školy. Predpokladaná hodnota zákazky bola stanovená na 81 miliónov eur, no spoločnosť SWAN, a.s., ktorá vo výbere uspela s najnižšou ponukou, dokáže zabezpečiť požadované služby za 64,5 milióna eur, čo predstavuje úsporu približne 16,5 milióna eur.

Voči procesu verejného obstarávania sa začiatkom roka ohradili viaceré mimovládne organizácie. Združenia Slovensko.Digital a Aliancia Fair-Play v marci poslali ministerstvu otvorený list, v ktorom zopakovali výhrady voči projektu Edunet a ponúkali svoje riešenia. Projekt podľa nich predstavoval veľké riziko predraženia a nákupu nevýhodných riešení. Neziskovky tvrdili, že v prípade Edunetu nie je žiadna motivácia veľkého dodávateľa znižovať cenu pre ministerstvo. Súťaž za 80 miliónov eur je navyše podľa nich diskriminačná, keďže neumožňuje zapojiť sa uchádzačom, ktorí nemajú celonárodné pokrytie.

Ministerstvo školstva v dnešnom stanovisku skonštatovalo, že v protokole o výsledku kontroly je jasne uvedené, že požiadavky na predmet zákazky vie splniť viacero poskytovateľov služby na trhu a technické parametre tak nie je možné považovať za diskriminačné. ÚVO v správe zároveň uvádza, že je efektívne a hospodárne, aby v rámci predmetnej zákazky ministerstvo žiadalo o poskytovanie služieb iba jedného spoločného poskytovateľa služby.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies