Pozor na túto zmenu platnú od Nového roka! 13. a 14. platy už nebudú oslobodené od dane

NETKY.SK • 31 December 2020, 10:09 • 2 min
Pozor na túto zmenu platnú od Nového roka! 13. a 14. platy už nebudú oslobodené od dane

BRATISLAVA - Trináste a štrnáste platy od začiatku budúceho roka už nebudú oslobodené od odvodov a daní. Vyplýva to z noviel zákonov o sociálnom poistení a o dani z príjmov, ktoré nadobudnú účinnosť od 1. januára 2021.

slovakia

left justify in out

Štrnáste platy sú tak oslobodené od dane z príjmu a odvodov poslednýkrát v decembri tohto roka. Rezort práce a sociálnych vecí odhaduje, že zrušenie tejto odvodovej výnimky sa negatívne dotkne približne 116-tisíc zamestnancov ročne.

 

Naplní sa štátna kasa
Rezort práce a sociálnych vecí pod vedením Milana Krajniaka (Sme rodina) zrušenie výnimiek pri platení sociálnych odvodov, ktoré v minulom volebnom období presadil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko, zdôvodňuje potrebou konsolidácie verejných financií.

 

img

 

Vyplácanie trinásteho a štrnásteho platu oslobodeného od sociálnych odvodov totiž podľa šéfa rezortu práce zakladá v aktuálnom období ekonomickej recesie významný výpadok príjmov v rozpočet verejnej správy.

 

Novela zákona má v budúcom roku zvýšiť príjmy Sociálnej poisťovne o 30 miliónov eur a v roku 2022 o približne 26 miliónov eur.

 

Prečítajte si tiež: Od budúceho roka sa zmrazí výška minimálnych dôchodkov, zároveň sa obnoví daňovo-odvodové zaťaženie 13. a 14. platov

 

Vyplácanie 13. a 14.platov vyjde drahšie
Pozitívnou stránkou opätovného platenia sociálnych odvodov z trinástych a štrnástych platov bude zvýšenie vymeriavacieho základu na určenie nemocenských dávok, dôchodkov, dávok v nezamestnanosti, úrazových dávok a garančnej dávky.

 

"Vyšší vymeriavací základ na platenie poistného bude znamenať v budúcnosti vyššiu sumu dávky sociálneho poistenia," upozornilo rezort práce.

 

img 

Trináste a štrnáste platy pritom nebudú od začiatku budúceho roka oslobodené nielen od sociálnych odvodov, ale ani od dane z príjmu a zdravotných odvodov. Keďže trináste a štrnáste platy nebudú oslobodené od dane z príjmov, budú z nich musieť zamestnávatelia platiť aj zdravotné odvody.

 

Oslobodenie trinásteho a štrnásteho platu od odvodov poistného na zdravotné poistenie totiž v súčasnosti vyplýva z toho, že tieto platy sú oslobodené od dane z príjmov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies