Ozbrojené sily SR majú dlhodobý problém s financiami

NETKY.SK • 17 Jún 2020, 16:54 • 2 min
Ozbrojené sily SR majú dlhodobý problém s financiami

BRATISLAVA - Ozbrojené sily Slovenskej republiky (OS SR) sú dlhodobo podfinancované a technické vybavenie armády je v zlom stave. Vyplýva to z Komplexného hodnotenia obrany za rok 2019, ktoré Vláda SR zobrala na vedomie. Tento materiál je verejne prístupný prvýkrát od roku 2012. Podľa rezortu obrany je to v záujme zvýšenia transparentnosti a napĺňania programového vyhlásenia vlády.

slovakia

left justify in out

Neschopnosť platiť

Rozpočet ministerstva bol oproti roku 2018 vyšší o viac ako 500 miliónov eur a to najmä pre splátku nákupu stíhačiek F-16. Slovensko však stále nedáva na svoju obranu dve percentá HDP k čomu sa zaviazalo ako členská krajina NATO. A ani v nadchádzajúcom desaťročí nebude schopné splniť cieľ v rámci Aliancie, ktorý prijalo - vytvoriť ťažkú mechanizovanú brigádu.

 

img


Na zabezpečenie obrany Slovenska bolo vyčerpaných z rozpočtu Ministerstva obrany SR 1 606 316 125 eur, čo je o 510 887 294 eur viac než v roku 2018. Celkovo sa jedná o približne 1,71 percenta HDP spoločne s prostriedkami, ktoré sú zahrnuté v rámci Programu podpory obrany štátu.

 

Operácie SR 
Ozbrojené sily sa zúčastňovali na vojenských operáciách a misiách mimo slovenského územia pod vedením NATO v Afganistane, Iraku, Bosne a Hercegovine a v Lotyšsku. Pod vedením Európskej únie (EÚ) v Bosne a Hercegovine, Gruzínsku a pod vedením OSN na Cypre a Blízkom východe. Celkom pôsobilo v týchto operáciách a misiách 495 profesionálnych vojakov. 

 

img

 

Odmeny
Počet zregrutovaných občanov do OS SR už druhým rokom prevyšoval počet odídených profesionálnych vojakov. V roku 2019 bolo zregrutovaných do štátnej služby 780 občanov, pričom prepustených bolo 340 profesionálnych vojakov. "V oblasti vojenského personálu boli na posilnenie motivačných faktorov...s rokom 2018 vyplatené odmeny...vo výške 50 percent podielu zo služobného platu profesionálneho vojaka a od 1. januára 2019 a znova od 1.januára 2020 boli valorizované hodnostné platy profesionálnych vojakov o 10 percent," konštatuje dokument.

 

img

 

Zastaraná technika
Podľa dokumentu najväčšie problémy a nedostatky pretrvávajú v oblasti modernizácie. Väčšina hlavných druhov zbraní a bojovej techniky je zastaraná a s výrazným prekročením svojho technického života, v dôsledku čoho pokračuje aj zaostávanie rozvoja spôsobilostí OS SR aj v súlade s prioritami NATO.

 

img

 

"Nedostatočná modernizácia pri nízkej prevádzkyschopnosti výzbroje a techniky...majú negatívny dopad na kvalitu výcviku, ako aj na celkovú úroveň operačnej pripravenosti OS SR, ktorá bola stabilizovaná, avšak na nízkej úrovni. To zostáva veľkou výzvou aj do ďalších rokov," uvádza sa v dokumente.

 

Piloti tiež obmedzení

Napríklad priemerný ročný nálet na operačného pilota MiG-29 sa znížil na 40:55 letových hodín, pričom základná kvalifikácia na plnenie úloh je 75 letových hodín a štandard NATO predstavuje 180 letových hodín. Je to spôsobné najmä nízkou prevádzkyschopnosťou lietadiel MiG-29.

 

img

 

Nedostatok
Podľa materiálu nie sú napríklad ani zásoby požadované na zabezpečenie bojovej činnosti pre OS SR na 30 dní vytvorené v požadovaných množstvách. "Prebiehajúce modernizačné projekty a procesy obstarávania a zabezpečovania výzbroje, techniky a materiálu nepostačujú na zlepšenie operačnej pripravenosti OS SR a ani neudržiavajú predchádzajúci stav. OS SR nie sú schopné plniť a zabezpečovať obranu našej krajiny v období krízovej situácie v požadovanom rozsahu," uvádza správa.

 

Nové stroje 
V roku 2019 však boli ozbrojeným silám dodané aj nové kusy techniky, medzi ktoré patrili napríklad dva vrtuľníky UH-60M Black-Hawk, sedem modernizovaných vozidiel BVP, 16 vozidiel Tatra T815 či štyri prepravné plošiny Flatrack. Pokračovalo uhrádzanie splátok za 14 kusov stíhačiek F-16 a taktiež realizácia projektu na dodanie 25 húfnic Zuzana 2.

 

img

 

"Opatrenia sa však zatiaľ nepremietli do zvýšenia úrovne spôsobilostí. K pokroku nedošlo ani v prípade prioritného cieľa – ťažkej mechanizovanej brigády, ktorej plná operačná spôsobilosť sa aj podľa hodnotenia NATO posúva za rok 2030," uvádza sa v dokumente.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies