Zeman ešte nikoho nepoveril zostavením novej vlády. Víťazné strany si už delia ministerstvá

NETKY.SK • 12 Október 2021, 14:51 • 2 min
Zeman ešte nikoho nepoveril zostavením novej vlády. Víťazné strany si už delia ministerstvá

PRAHA - Lídri víťazných koalícií už naplno rozbehli rokovania o zložení budúcej vlády a personálnych nomináciách na kľúčové posty.

slovakia

left justify in out

V Českej republike prebiehajú rokovania medzi dosiaľ opozičnými stranami o rozdelení postov v novom kabinete napriek tomu, že hospitalizovaný prezident Miloš Zeman nikoho nepoveril zostavením novej vlády. Podľa zdrojov servera Lidovky.cz má deväť postov pripadnúť koalícii Spolu a šesť koalícii PirSTAN.

 

Rozdeľovanie ministerských kresiel

Štyri ministerstvá dostanú Starostovia, ktorí v rámci koalície preferenčnými hlasmi porazili Pirátov. Tí budú mať iba dva ministerské postyDráma sa bude zrejme odohrávať v rámci koalície Spolu.

 

Podľa pôvodnej dohody mali pripadnúť štyri posty ODS, tri KDÚ-ČSL a dva TOP 09. Posuny však nastali v rámci ODS, kde si údajne krajská organizácia v Plzni nárokuje ministerské kreslo pre svojho predsedu Martina Baxu, ktorý vo voľbách získal 11 000 preferenčných hlasov.

 

Podľa verzie, ktorá sa objavila na pondelkových rokovaniach, by ľudovci prepustili ODS jedno ministerstvo výmenou za post predsedu snemovne. O toto kreslo má však záujem aj predsedníčka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. O nej sa zároveň špekuluje aj ako o budúcej ministerke práce či zahraničných vecí.

 

Mohlo by vás zaujímať: Voľby v ČR zažili historický prepad. Andrej Babiš zmenil názor

 

Fiala má istú premiérsku stoličku

Rokovania podľa Lidoviek naberajú na intenzite – ODS si údajne presadila, aby sa vyjednávacie tímy zúžili z troj- na dvojčlenné. Má sa tak zrýchliť tempo rokovaní a zároveň znížiť riziko úniku informácií.

 

Nediskutuje sa údajne o poste premiéra, ktorý by mal prevziať Petr Fiala z ODS, pričom jeho pravá ruka Zbyněk Stanjura sa má stať ministrom financií.

 

Podobne sa zdá byť ustálené, že ministrom zdravotníctva bude lekár Vlastimil Válek z TOP 09 a ministrom vnútra líder Starostov Vít Rakušan.

 

V súvislosti so šéfom Pirátov Ivanom Bartošom sa hovorí o možnom vytvorení postu vicepremiéra pre digitalizáciu, avšak Spolu zrejme nebude súhlasiť s navýšením počtu hlasov pre PirSTAN vo vláde. Zároveň však pripúšťajú možnosť, že sa stane ministrom dopravy.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka zaželala Českej republike zdarný a nekonfliktný proces formovania vládnej koalície

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies