Opice zo zoo v San Diegu dostali vakcínu na Covid-19

NETKY.SK • 5 Marec 2021, 14:24 • 2 min
Opice zo zoo v San Diegu dostali vakcínu na Covid-19

SAN DIEGO - Niekoľko veľkých opíc v zoo dostalo koronavírus. Odborníci sa ich teda rozhodli zaočkovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Niekoľko orangutanov v zoo v San Diegu dostalo po prepuknutí koronavírusu medzi gorilami experimentálnu vakcínu Covid-19 určenú pre zvieratá. Informoval portál BBC.

 

img

 

Všetci štyria orangutani a päť šimpanzov bonobo dostali dve dávky injekcie vyrobenej spoločnosťou Zoetis, veterinárnou farmaceutickou spoločnosťou. Osem goríl v zoo sa tak stalo prvými veľkými ľudoopmi na svete, ktoré v januári dosiahli pozitívny test na Covid-19. Momentálne sa zotavujú.

 

img

 

Ochrancovia zvierat sú znepokojení z hrozby nákazy Covid-19 u zvierat. Obzvlášť sa obávajú nebezpečenstva pre gorily, ktoré sú kriticky ohrozenou skupinou zvierat.

 

Karen, prvá orangutanka na svete, ktorá podstúpila operáciu otvoreného srdca v roku 1994, bola medzi tými, ktorí dostali injekciu. Opice nemali žiadne nežiaduce účinky a čoskoro budú testované na prítomnosť protilátok, aby sa zistilo, či boli pokusy úspešné.

 

img

 

Pozitívne prípady sa našli aj u zvierat v iných zoologických záhradách, vrátane levov a tigrov v zoologickej záhrade Bronx v New Yorku a levov v barcelonskej zoologickej záhrade v Španielsku.

 

Infekcie Covid-19 boli potvrdené u rôznych zvierat na celom svete, od psov a mačiek až po fretky a norky. Prípady sú však stále dosť zriedkavé.

 

Spoločnosť Zoetis začala vyvíjať vakcínu Covid-19 pre mačky a psy vo februári minulého roku po tom, čo bol zistený pozitívny test na vírus u psa v Hongkongu. Do októbra minulého roku bola vakcína považovaná za bezpečnú a účinnú pre mačky a psy.

 

Do februára tohto roku nebola vakcína testovaná na žiadnom inom zvierati. Pani Nadine Lamberski, šéfka ochrany prírody v zoo v San Diegu pre National Geographic povedala, že očkovanie veľkých opíc v zoo stojí za to riziko.

 

„Bežne používame vakcíny určené pre psy a mačky pre levy a tigre,“ uviedla pani Lamberski.

 

Prečítajte si tiež: Migrujúce plameniaky menia jazerá na ružové more



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies