Polícia takto vysvetlila, prečo muselo byť pri zásahu v sídle finančnej skupiny veľké množstvo príslušníkov NAKA

NETKY.SK • 7 December 2020, 18:38 • 2 min
Polícia takto vysvetlila, prečo muselo byť pri zásahu v sídle finančnej skupiny veľké množstvo príslušníkov NAKA

Minulý týždeň sa odohral zásah Národnej kriminálnej agentúry proti Jaroslavovi H., pri ktorom sa mediálne riešil aj ostentatívny spôsob.

slovakia

left justify in out

Polícia na sociálnej sieti vysvetlila, prečo pre tohto neozbrojeného muža muselo prísť také veľké množstvo po zuby ozbrojených členov NAKA. Publikovala tu „Stanovisko vedúcej tímu Gorila“.

 

Malo ísť o výsledok individuálneho posúdenia situácie. „Taktika, spôsob vykonania zásahu, nasadenie síl a prostriedkov, teda počet zasahujúcich policajtov a použitie špeciálnej jednotky vychádzala z individuálneho posúdenia z aktuálnej operatívnej situácie, ktorá bola podmienená vyhodnotením informácií k osobám a priestorom, kde mal zásah prebehnúť,“ vysvetlili.

 

 

Ide aj o skutočnosť, že pri tomto zásahu hrozil únik možných materiálov, alebo osôb, keďže išlo „o členitý administratívny priestor s viacerými únikovými východmi, vlastnou ozbrojenou bezpečnostnou službou a taktiež bol odôvodnený predpoklad, že bude zo strany osôb nachádzajúcich sa v budove kladený aktívny odpor“.

 

Polícia zdôraznila, že tu ide aj o bezpečnosť osôb, ku ktorým sa pristupuje a veliteľ akcie je zodpovedný za bezproblémový priebeh, preto môže zvoliť spôsob, akým sa priblíži k zabezpečeniu.

 

„Prehliadka nebytových priestorov je podľa Trestného poriadku zákonným nástrojom ako zabezpečiť dôkazy do trestného konania, preto jej spôsob vykonania musí zodpovedať naplneniu účelu konania,“ vysvetlila polícia.

 

 

Ak niekto má pocit, že vynaložené prostriedky boli neúmerné a nenáležité, tak je dôležité myslieť na fakt, že ich použitie je „vymedzené v ustanoveniach zákona o Policajnom zbore“ a nešlo sa nad ich rámec.

 

Médiá obletela aj fotografia, že ako sa táto osoba voľne prechádza bez pút. No na to má polícia jasné vysvetlenie. „Zadržaná osoba J.H. bola po vykonaní bezpečnostnej prehliadky, nakoľko k jeho zadržaniu došlo v budove Prezídia P PZ. V tomto konkrétnom prípade, vzhľadom na vyššie uvedené ako i celkové vyhodnotenie bezpečnostných rizík, neboli splnené podmienky na použitie pút ako donucovacích prostriedkov proti zadržanej osobe," vysvetlili.

 

O tom, ako sa bude postupovať, rozhoduje veliaci dôstojník vzhľadom na rôzne vyššie spomenuté možné riziká. „O spôsobe zásahu a použití príslušníkov ÚOU (Lynx Commando), rozhodla vedúca špecializovaného tímu, ako veliaca akcie,“ uzavrela polícia. Prečítajte si viac o tom, prečo nemusel mať nasadené putá.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona