OSN ocenila 7 iniciatív za pokrok v globálnom programe obnovy ekosystémov

NETKY.SK • 15 Február 2024, 13:00 • 2 min
OSN ocenila 7 iniciatív za pokrok v globálnom programe obnovy ekosystémov

NAIROBI - Sedem priekopníckych iniciatív v Afrike, Latinskej Amerike, Stredomorí a juhovýchodnej Ázii bolo vyhlásených za vlajkové lode OSN v oblasti obnovy sveta na rok 2024 za pomoc pri obnove zdravia znehodnotených biotopov.

slovakia

left justify in out

Týchto sedem iniciatív, ktoré boli oznámené pred šiestym zasadnutím Environmentálneho zhromaždenia OSN (UNEA-6), je súčasťou Dekády OSN pre obnovu ekosystémov, ktorej cieľom je predchádzať, zastaviť a zvrátiť úbytok suchozemského a morského života. Program OSN pre životné prostredie (UNEP) a Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sú gestormi Dekády OSN pre obnovu ekosystémov, ktorej cieľom je obnoviť 1 miliardu hektárov degradovanej pôdy a oceánov na celom svete.

V spoločnom vyhlásení UNEP a FAO sa uvádza, že sedem hlavných projektov by malo obnoviť takmer 40 miliónov hektárov znehodnotených biotopov a vytvoriť približne 500 000 pracovných miest.

Výkonná riaditeľka UNEP Inger Andersenová uviedla, že uznanie siedmich iniciatív potvrdzuje, že prírodne pozitívny rozvoj je kľúčový pre realizáciu ekologickej a odolnej budúcnosti ľudstva. "Tieto iniciatívy ukazujú, ako môžeme dosiahnuť mier s prírodou, postaviť miestne komunity do centra úsilia o obnovu a zároveň vytvárať nové pracovné miesta."

"Keďže naďalej čelíme trojitej planetárnej kríze, ktorú predstavuje zmena klímy, strata prírody a biodiverzity a znečistenie a odpad, teraz je čas, aby sme zdvojnásobili a urýchlili iniciatívy na obnovu," dodal Andersen.

Sedem hlavných iniciatív, ktoré obnovili ekosystémy negatívne ovplyvnené lesnými požiarmi, suchom, znečistením a odlesňovaním, bude oprávnených na technickú a finančnú podporu OSN.

Generálny riaditeľ FAO Qu Dongyu poznamenal, že obnova suchozemského a morského ekosystému bude obrovským krokom k transformácii potravinových systémov v súvislosti s klimatickým stresom, populačným tlakom a stratou biodiverzity."Obnova ekosystémov je dlhodobým riešením v boji za odstránenie chudoby, hladu a podvýživy, keďže čelíme rastu populácie a zvýšenej potrebe potravín a ekosystémových tovarov a služieb," povedal Qu.

Medzi sedem hlavných iniciatív patrí projekt Regreening Africa, ktorého cieľom je do roku 2030 obnoviť 5 miliónov hektárov znehodnotenej pôdy na kontinente a zmeniť živobytie miestnych komunítDoteraz sa podarilo obnoviť viac ako 350 000 hektárov pôdy v Etiópii, Ghane, Keni, Mali, Nigeri, Rwande, Senegale a Somálsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies