Podľa Zuzany Čaputovej si okupáciu Československa musíme aktívne pripomínať

NETKY.SK • 22 August 2023, 10:30 • 2 min
Podľa Zuzany Čaputovej si okupáciu Československa musíme aktívne pripomínať

Bratislava-História nášho štátu je plná významných udalostí, ktoré ho formovali. Nepríjemne sa však spomína na tie, ktoré národ hlboko poznačili.

slovakia

left justify in out

Onedlho si opäť pripomenieme výročie Slovenského národného povstania (SNP). Naši ústavní činitelia aj prezidentka SR Zuzana Čaputová navštívia pamätné miesta a z úcty k padlým hrdinom položia stuhami previazané vence. Prezidentka apeluje na verejnosť, aby na nezabúdala na hrôzy vojny či SNP.

 

 

Okupáciu Československa (ČSR) vojskami Varšavskej zmluvy si musíme aktívne pripomínať, aby nás historická pamäť nezrádzala a neviedla k chybným úsudkom. Poukázala na to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti jej 55. výročia na sociálnej sieti. Minulosť treba podľa nej pomenúvať presne a hodnotiť spravodlivo. Pripomenula tiež, že o slobodu sa možno pripraviť, ak si ju nevážime. Prezidentka zdôraznila, že verejnosť nemôže zabudnúť ani na vojnu či Slovenské národné povstanie. Poukázala na to, že minulosť varuje pred návratom fašizmu, ideológií a politických smerov stojacich na potláčaní ľudských práv a občianskych slobôd.

Tragédia Československa v auguste 1968 podľa Čaputovej spočívala v presvedčení vtedajších vládcov v Kremli a komunistov v spojeneckých štátoch, že môžu zabrániť demokratickému rozvoju krajiny. Vo svete, v ktorom žijeme, podľa prezidentky nie je dovolené, aby cudzie vojská pošliapali slobodu na základe pochybného pozývacieho listu.

 

Prezidentka SR upozornila na to, že o slobodu sa môžeme pripraviť iba sami, ak ju nebudeme ochraňovať a prestaneme si ju vážiť. V takom prípade nám podľa nej hrozí dlhá a bolestivá cesta naspäť. 

 

"Pripomínajú nám ju bezprostredné obete invázie, ale aj všetky obete komunistického systému, ktorý držala pri moci sovietska nadvláda. Uctime si ich pamiatku, poďakujme sa tým, ktorí boj za slobodu nikdy nevzdali - a nedopusťme, aby sa dejiny opakovali," dodala prezidentka. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies