Pred japonskou ambasádou v Moskve zadržali počas protestu 10 ľudí

NETKY.SK • 22 Január 2019, 13:27 • 2 min
Pred japonskou ambasádou v Moskve zadržali počas protestu 10 ľudí

MOSKVA - Desiatku demonštrantov zadržali dnes ráno pred japonským veľvyslanectvom v Moskve. Protest bol reakciou na očakávané rokovania ruského prezidenta Vladimira Putina s japonským premiérom Šinzóom Abem v čase napätia, ktoré medzi oboma krajinami vzniklo pri snahách vyriešiť spor o Kurilské ostrovy. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Ľavicoví demonštranti štrajkovali pred japonskou ambasádou proti - podľa nich - plánom Kremľa vrátiť tieto tichomorské ostrovy, o ktoré sa Moskva s Tokiom sporia.

Podľa vyhlásenia ľavicového aktivistu Sergeja Udaľcova policajti zadržali celkovo 11 demonštrantov, a to iba niekoľko hodín pred plánovaným prijatím Abeho Putinom v Moskve.

 

img

 

Aktivistov rozhnevali vyhlásenia naznačujúce ochotu Moskvy prinavrátiť dva zo štyroch ostrovov v Tichom oceáne Japonsku. A to napriek tomu, že ruskí predstavitelia správy tohto typu už verejne popreli.

 

 

Hlavnou témou 25. kola bilaterálnych rokovaní ruského prezidenta s japonským premiérom bude mierová zmluva medzi Ruskom a Japonskom. Okrem toho budú obe strany hovoriť aj o ekonomickej spolupráci medzi svojimi krajinami.

 

img

 

Rusko a Japonsko po druhej svetovej vojne nepodpísali mierovú zmluvu vzhľadom na obojstranné územné nároky týkajúce sa štyroch ostrovov, ktoré bývalý Sovietsky zväz obsadil v posledných dňoch vojny. Rusko nazýva tieto ostrovy Kurily, zatiaľ čo v Japonsku sú známe ako Severné teritóriá.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies