Opičie kiahne na Slovensku sa u pacientky s podozrením nepotvrdili

NETKY.SK • 16 Jún 2022, 13:32 • 2 min
Opičie kiahne na Slovensku sa u pacientky s podozrením nepotvrdili

BRATISLAVA – Opičie kiahne sa u pacientky s podozrením, ktorú hospitalizovali vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, nepotvrdili.

slovakia

left justify in out

Výsledky laboratórneho vyšetrovania vzorky sú negatívne. Na Slovensku sa doposiaľ žiaden prípad nepotvrdil. TASR o tom informoval hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Celkovo sa podľa neho vyšetrovalo päť vzoriek s podozrením na toto ochorenie, všetky výsledky boli negatívne. „Hoci klinický obraz alebo osobná anamnéza vo väčšine prípadov nenasvedčovali vysokej pravdepodobnosti potvrdenia diagnózy opičích kiahní, v záujme úplnej istoty sa osobám odobrali vzorky a boli vyšetrené,“ dodal Mikas.

 

K téme: Slovensko má prvé podozrenie na opičie kiahne!

 

Pripomenul, že opičie kiahne sú stigmatizovaným ochorením, preto je dôležité o podozreniach či o potvrdených prípadoch informovať ohľaduplne. „Ak je osoba identifikovateľná a zároveň sa pri informovaní skresľujúco dáva dôraz na prenos ochorenia sexuálnym stykom, poškodzuje sa tým - často už nezvratne - reputácia danej osoby,“ upozornil. Prosí preto o citlivé informovanie tak, aby sa osoby nedali identifikovať. Zároveň zdôraznil, že opičie kiahne nie sú vyslovene sexuálne prenosným ochorením.

 

img

 

Necitlivé informovanie podľa Mikasa marí tiež hygienikom podmienky na epidemiologické vyšetrovanie. „Ľudia budú mať obavy pravdivo informovať o svojich úzkych kontaktoch či podrobne opísať všetky okolnosti, pri ktorých mohlo dôjsť k nákaze,“ skonštatoval. Opičie kiahne sú vírusovým, zoonotickým ochorením. Prvýkrát ho u človeka zaznamenali v roku 1970 v Demokratickej republike Kongo. K prenosu na ľudí dochádza kontaktom s infikovaným zvieraťom, človekom alebo predmetmi kontaminovanými biologickým materiálom, obsahujúcim vírus opičích kiahní.

 

img

 

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky, Rakúska či Maďarska, výskyt mimo Afriky bol doposiaľ zriedkavý. Ochranu proti ochoreniu poskytuje očkovanie proti pravým kiahňam. Slovensko plánuje kúpiť 2 000 dávok tejto vakcíny, očkovať by sa ňou mali iba úzke kontakty s vysokým rizikom nákazy na ich vlastnú žiadosť a zdravotníci v profesionálnom riziku.

 

Možno vás zaujme: Vláda schválila zvýšenie príspevkov za ubytovanie odídencov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies