Rezort práce sľubuje sporiteľom vyššie výnosy v 3. dôchodkovom pilieri

NETKY.SK • 6 September 2021, 11:46 • 2 min
Rezort práce sľubuje sporiteľom vyššie výnosy v 3. dôchodkovom pilieri

BRATISLAVA - Minister Krajniak predstavil reformu 3. penzijného piliera. Aké zmeny môžu ľudia očakávať?

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR predloží v pondelok do medzirezortného pripomienkového konania (MPK) reformu 3. penzijného piliera.

 

Osobný dôchodkový produkt

Zmeny by podľa šéfa reztortu mali priniesť viacero výhod pre ľudí i zamestnávateľov. Krajniak chce vylepšením 3. piliera zaviesť napríklad osobný dôchodkový produkt, do ktorého by po novom, okrem zamestnávateľa a zamestnanca, prispieval aj štát. Legislatívou chce ministerstvo rozšíriť aj zoznam subjektov, ktoré by takýto produkt mohli poskytovať.

 

"Na rozdiel od doplnkových dôchodkových spoločností, ktoré fungovali doteraz, chceme rozšíriť možnosti, aby takýto produkt poskytovali aj dôchodkové správcovské spoločnosti (DSS), správcovské spoločnosti, obchodníci s cennými papiermi, banky a poisťovne," poznamenal minister. Inštitúcie však musia spĺňať prísne podmienky a musia mať licenciu.

 

Rezort práce od reformy 3. piliera očakáva napríklad to, že zamestnávatelia a ľudia budú mať viacero možností, kde si môžu sporiť na dôchodok. "Sľubujeme si od toho, že výnosy budú v porovnaní so súčasnosťou vyššie," povedal Krajniak.

 

Rezort použil český model

Štátny tajomník rezortu práce Boris Ažaltovič poznamenal, že v rámci vylepšenia 3. piliera rezort navrhuje zavedenie dôchodkovej prémie, ktorá platí v susednej Českej republike.

 

"Ako vidíme, 32 percent ekonomicky aktívneho obyvateľstva na Slovensku je zapojené v 3. pilieri, kým v Česku je to až 85  percent" zdôraznil Krajniak. Na Slovensku prispieva  zamestnanec do 3. piliera  v priemere asi 20 eurami a zamestnávateľ 31 eurami, pričom v Česku si zamestnanec sporí v tomto pilieri 30 eurami a zamestnávatelia im prispievajú v priemere 40 eurami

 

Naakumulovaných úspor sú v 3. pilieri na Slovensku 3 percentá hrubého domáceho produktu (HDP) a v Česku 9 percent. 

 

Podľa štátneho tajomníka by mohol sporiteľ pri príspevku na úrovni od 15 eur mesačne získať ročnú prémiu vo výške 60 eur. Pri sporení 20 eur mesačne by prémia dosiahla 80 eur a pri 25 eurách za mesiac by sporiteľ získal prémiu 100 eur ročne

 

Tiež by sa mala zachovať daňová úľava z príspevkov zamestnancov do výšky 180 eur. Medzi zmenami sa nachádza napríklad aj návrh, aby sa z príspevku zamestnávateľa do 3. piliera neplatili zdravotné odvody. 

 

Výber nasporených peňazí

Generálna riaditeľka sekcie sociálneho poistenia a dôchodkového sporenia MPSVR Jana Polakovičová Kolesárová vysvetlila, že osobný dôchodkový produkt bude mať sporiacu a výplatnú fázu.

 

Čo sa týka vyplácania, nasporená suma sa bude dať vybrať po dovŕšení dôchodkového veku, teda keď je človeku priznaný starobný alebo predčasný starobný dôchodok Sociálnou poisťovňou. Vyberať nasporené peniaze bude možné cez doživotný dôchodok alebo cez programový výber. 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies