Britský atlét preplával ľadový tunel na Severnom póle

NETKY.SK • 23 Január 2020, 16:31 • 2 min
Britský atlét preplával ľadový tunel na Severnom póle

Britský atlét sa stal prvým človekom, ktorý podplával ľadovec na Antarktíde. Napriek mínusovým teplotám mal na sebe len plaveckú čiapku, okuliare a plavky.

slovakia

left justify in out

Päťdesiat ročný atlét Lewis Pugh sa rozhodol ponoriť sa do ľadovej arktickej vody na severnom póle a urobiť tak to, čo pred ním ešte nikto. Až 8 minút plával vo vode, ktorá mala teplotu pár stupňov nad nulou. Dostal sa do "ľadového tunela", ktorý preplával.

 

img

 

Príprava na nebezpečný výkon

Pred samotným plávaním Pugh preskúmal rieku pod tunelom aby si bol istý, že je možné ju preplávať. Neuveriteľné fotografie ukazujú, ako atlét pláva kraula v tuneli pod najväčšou ľadovou masou sveta. Vyjadril sa, že nič nádhernejšie ešte nezažil.

 

"Trénoval som 33 rokov, aby som dokázal zvládnuť osem minút plávať v ľadovej vode“, vyjadril sa Pugh. Dostať sa do vody mu pomohli horolezci, ktorí sledovali jeho výkon a následne mu pomohli z nej aj vyliezť. Pugh si stanovil ďalší cieľ, a to stať prvou osobou, ktorá kedy plávala cez nadglaciálne jazero - vodný útvar, ktorý sa vytvoril na povrchu topiaceho sa ľadovca.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies