Návrat detí do škôl by mal byť zameraný najmä na bezpečnosť všetkých účastníkov

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 09:15 • 2 min
Návrat detí do škôl by mal byť zameraný najmä na bezpečnosť všetkých účastníkov

SLOVENSKO - Pri návrate detí do lavíc by sa malo dbať najmä na bezpečnosť všetkých účastníkov.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu a Ministerstvo zdravotníctva k tomu vyzvala Slovenská komora učiteľov. Vláda by mala nájsť takú formu testovania žiakov, ktorá by bola v súlade s poslaním školy a jej zamestnancov a zákonmi o poskytovaní zdravotnej starostlivosti občanom Slovenskej republiky. Od zriaďovateľov škôl požaduje, aby postupovali ako orgány štátnej moci podľa platného znenia zákona a zaistili na svojich školách plnenie zákonných funkcií daných legislatívou. Riaditelia škôl by podľa SKU nemali od svojich zamestnancov žiadať práce, ktoré nie sú v pracovnej zmluve či tie, ktoré nesúvisia priamo s výchovou a vzdelávaním. Zamestnancov vyzýva, aby rešpektovali svoje zaradenie určené pracovnou zmluvou a tiež zákon o bezpečnosti a ochrane zdravia na pracovisku.

 

img


Komora učiteľov vyzdvihla pripravovaný návrat žiakov do škôl a školských zariadení, no je znepokojená zo snahy preniesť testovanie žiakov na zamestnancov škôl. „Škola ako organizácia nie je zriadená za účelom poskytovania služby spojenej so zdravotníckymi úkonmi. Domnievame sa, že jej zamestnanci nemôžu takéto úkony legálne vykonávať bez toho, aby porušili zákony SR,“ ozrejmila svoje stanovisko. Zamestnanci škôl a školských zariadení nemajú žiadnu právnu ochranu pri prípadnom prenose nákazy pri testovaní či pri manipulácii s biologicky kontaminovanou vzorkou. Keďže zamestnanec školy nie je zákonným zástupcom žiaka, nemal by mu podľa SKU asistovať pri odbere biologickej vzorky.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Ôsmaci a deviataci idú od 19. apríla opäť do školy
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies