AKTUALIZOVANÉ Odveta!? Londýnčan zrazil moslimov odchádzajúcich z mešity dodávkou úmyselne, čin si vyžiadal jednu obeť

NETKY.SK • 19 Jún 2017, 15:48 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Odveta!? Londýnčan zrazil moslimov odchádzajúcich z mešity dodávkou úmyselne, čin si vyžiadal jednu obeť

LONDÝN - Jeden človek prišiel o život a osem ďalších utrpelo v noci nadnes zranenia, keď v severnej časti Londýna vrazila dodávka do veriacich odchádzajúcich z mešity.

slovakia

left justify in out

Imám z mešity, na ktorú páchateľ zaútočil, nabádal bezprostredne po útoku moslimských veriacich, aby útočníka nebili a nechali ho na pokoji. 


Podľa Toufika Kacimiho z londýnskej organizácie Dom islamskej prosperity je jednoznačné, že úmyslom útočníka bolo zabiť čo najviac moslimov.

 

"Máme svedka, ktorý hovorí, že vodič dodávky, ktorý tento čin spáchal, povedal 'vykonal som svoje', čo znamená, že nebol mentálne narušený a bol pri vedomí. Spravil to úmyselne, s cieľom zabiť čo najviac moslimov. Takže je to terorista," citujú britské médiá Kacimiho.

 

Britská premiérka Theresa Mayová odsúdila útok dodávkou, tento čin zároveň opísala ako "ohavný pokus" zničiť slobody, na ktorých stojí Británia - ako napríklad slobodu vierovyznania.

 

Mayová dnes pred svojím premiérskym sídlom na Downing Street č. 10 zároveň povedala, že útočník, ktorý dodávkou vrazil do veriacich, konal podľa prvotných zistení polície sám. Dodala, že vodiča dodávky, najprv odvážne zadržali ľudia priamo na mieste a následne ho zatkla polícia.

 

Polícia momentálne prešetruje, či muž, ktorý zomrel v čase, keď mu bola poskytovaná prvá pomoc, skutočne skonal na následky útoku alebo bolo príčinou jeho úmrtia niečo iné. 

 

Mayová vo svojom vyhlásení pre médiá reagovala aj na výčitky niektorých moslimov, podľa ktorých londýnska polícia nezasiahla dostatočne rýchlo. Premiérka v tejto súvislosti uviedla, že polícia na incident reagovala do minúty, pričom za "teroristický útok" ho vyhlásila v priebehu ôsmich minút.

 

Mayová dodala, že takejto nenávisti a zlu sa nikdy nepodarí zvíťaziť a že britská vláda sa v snahe poraziť extrémizmus nezastaví pred ničím.

 

Útok dodávkou na moslimských veriacich pred mešitou mal všetky známky teroristického činu, oznámila dnes londýnska Metropolitná polícia. Polícia ďalej vyzvala obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj, do ulíc mesta totiž bude nasadené zvýšené množstvo policajných hliadok.

 

"Bol to útok na všetkých Londýnčanov a mali by sme sa všetci spoločne postaviť extrémistom, bez ohľadu na ich príčiny," pokračoval Basu.

 

Jedna osoba zahynula priamo na mieste útoku. Osem ľudí hospitalizovali so zraneniami, dvoch ošetrili na mieste činu. Basu dodal, že všetky obete sú moslimskými veriacimi. Najmenej dvaja zranení sú podľa neho vo vážnom stave.

 

Basu ďalej uviedol, že podozrivý útočník konal s najväčšou pravdepodobnosťou osamote. "Vyšetrovanie sa momentálne nachádza na prvom stupni, iných podozrivých sme však dosiaľ neidentifikovali ani neboli hlásení polícii, nemáme ani informácie o tom, že by niekto utrpel bodné zranenia nožom," zhodnotil Basu. Na základe výpovedí svedkov a prvých zozbieraných informácií bol útočník zrejme v nákladnom aute sám. Vyšetrovatelia, samozrejme, preverujú celé pozadie a okolnosti tohto činu, dodal.

 

Ministerka vnútra Amber Ruddová dnes vyhlásila, že to, čo sa stalo v londýnskom Finsbury Parku, polícia posudzuje ako "teroristický prípad". Vyšetrovatelia zatiaľ podľa nej ďalšími podrobnosťami o útočníkovi nedisponujú.

 

Na otázku, prečo Metropolitná polícia ihneď bezprostredne po útoku nehovorila o tom, čo sa stalo, ako o terorizme, dopovedala: "Ako podozrivý teroristický útok sa to posudzovalo okamžite. Musíme umožniť polícii, aby pracovala s faktami a zabezpečila, aby sa tieto informácie sprístupnili čo najskôr."

 

Prípad vyšetruje protiteroristické oddelenie MPS, oznámila televízia Sky News. Moslimská rada Británie (MCB) vyhlásila, že išlo o "teroristický útok voči veriacim odchádzajúcim z modlitieb", ktorý bol zrejme motivovaný islamofóbiou. Súčasne požiadala britské úrady, aby okamžite posilnili bezpečnosť v okolí mešít.

 

 

K incidentu došlo dnes krátko po polnoci pred mešitou v oblasti Finsbury Park. Podľa správ svedkov dodávka náhle zmenila smer jazdy a vrazila do skupiny asi desiatich veriacich odchádzajúcich z moslimského sociálneho centra nachádzajúceho sa neďaleko mešity. Polícia zatkla 48-ročného muža, ktorý riadil dodávku; následne bol prevezený do nemocnice. 

 

 

Podľa správ svedkov, vodič dodávky vrazil do ľudí zámerne. Na zemi zostali údajne ležať minimálne piati ľudia. Vodiča následne obklopil rozhorčený dav. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies