Pelosiová pricestovala na Taiwan. Čína plánuje spustiť vojenské operácie!

NETKY.SK • 2 August 2022, 18:48 • 2 min
Pelosiová pricestovala na Taiwan. Čína plánuje spustiť vojenské operácie!

TCHAJ-PEJ / PEKING – Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová pricestovala v utorok na Taiwan aj napriek vyhrážkam Číny pred „vážnymi dôsledkami“ takejto návštevy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP, AFP a denníka Financial Times.

slovakia

left justify in out

Pelosiovej lietadlo pristálo v taiwanskej metropole Tchaj-pej neskoro večer miestneho času. Šéfka dolnej komory amerického Kongresu sa tak stala najvyššie postavenou predstaviteľkou Spojených štátov na návšteve tohto samosprávneho ostrova za 25 rokov.

 

img

 

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a snaží sa ho diplomaticky izolovať. V posledných dňoch Peking čoraz dôraznejšie varoval Washington, aby sa „nezahrával s ohňom“. Správy o plánoch americkej političky vyvolali zvýšené napätie medzi oboma veľmocami.

 

K téme: Čína plánuje vojenské protiopatrenia v reakcii na návštevu Pelosiovej na Taiwane


Peking vníma cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan ako prejav uznania nezávislosti ostrova. Pelosiovej cestu preto vníma ako provokáciu, za ktorú USA „zaplatia“. Washington sa snažil Peking uistiť, že politika Spojených štátov voči Taiwanu sa nijako nemení. Čínske štátne médiá krátko pred príletom Pelosiovej s delegáciou na Taiwan priniesli správu o tom, že čínske stíhačky „prelietajú cez Taiwanský prieliv“. Bližšie detaily neposkytli, informovala agentúra AFP. USA predtým podľa agentúry Reuters oznámili, že východne od Taiwanu premiestnili štyri vojenské plavidlá vrátane lietadlovej lode.

 

 

Čína kritizovala „extrémne nebezpečné“ kroky Spojených štátov na Taiwane. Čínske ministerstvo obrany preto  plánuje spustiť „cielené vojenské operácie“. “Spojené štáty... neustále prekrúcajú, zahmlievajú a vypúšťajú princíp 'jednej Číny',“ uviedol čínsky rezort diplomacie po tom, ako Pelosiovej lietadlo pristálo v taiwanskej metropole Tchaj-pej. „Tieto kroky sú mimoriadne nebezpečné, ako hra s ohňom. Tí, ktorí sa hrajú s ohňom, pri ňom zahynú,“ dodalo ministerstvo.

 

K téme: Čína varuje Ameriku: „Ak urobíte toto, očakávajte vojenský zásah!"


Čínsky rezort obrany v reakcii na návštevu uviedol, že spustí „cielené vojenské akcie“. „Čínska ľudová oslobodzovacia armáda (ČĽOA) je v stave najvyššej pohotovosti a spustí sériu cielených vojenských operácií, aby bránila národnú suverenitu i územnú celistvosť (Číny) a zmarila vonkajšie zasahovanie a separatistické pokusy o 'nezávislosť Taiwanu',“ povedal hovorca čínskeho ministerstva obrany.

 


Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia a nevylučuje ani použitie vojenskej sily voči fakticky nezávislému ostrovu. Tchaj-pej však dlhodobo tvrdí, že je odhodlaný pevne si brániť slobodu, demokraciu a bezpečnosť. Cesty zahraničných predstaviteľov na Taiwan vníma Peking ako prejav uznania nezávislosti ostrova.

 

„Návšteva našej kongresovej delegácie na Taiwane oceňuje neochvejný záväzok USA podporovať demokraciu na Taiwane,“ povedala Pelosiová. Zdôraznila, že jej návšteva nie je za žiadnych okolností v rozpore s oficiálnou politikou Spojených štátov, ktoré uznávajú „jednu Čínu“ a oficiálne neuznali Taiwan ako nezávislý štát.

 

 

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov však povedala, že „solidarita USA s 23 miliónmi obyvateľmi Taiwanu je dnes dôležitejšia ako kedykoľvek predtým, keďže svet stojí pred voľbou medzi autokraciou a demokraciou“. „Spojené štáty naďalej vystupujú proti jednostranným snahám o zmenu súčasného stavu,“ dodala Pelosiová v reakcii na nátlak Pekingu, aby sa Taiwan znovu pripojil k Číne.

 


Hovorca Bieleho domu John Kirby v utorok odmietol ostrú kritiku Pekingu voči Pelosiovej ceste. Podľa neho nejde o prvú návštevu amerického zákonodarcu na Taiwane. „Nejde o žiadne narušenie suverenity. Nie je dôvod, aby to prepuklo do konfliktu. V našej politike sa nič nemení a toto je s ňou v úplnom súlade,“ povedal Kirby pre americkú televíziu CNN. Dodal, že Spojené štáty sa nenechajú zastrašiť žiadnymi vyhrážkami. „V tomto regióne máme bezpečnostné záväzky... Berieme ich vážne,“ uviedol hovorca.

 

Možno vás zaujme: Čínsky prezident poslal Bidenovi súcitný odkaz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies