Na Ukrajine narastá odpor proti vakcínam. Očkovať sa nechcú ani zdravotníci

NETKY.SK • 10 Marec 2021, 14:45 • 2 min
Na Ukrajine narastá odpor proti vakcínam. Očkovať sa nechcú ani zdravotníci

KYJEV - Obyvatelia Ukrajiny odmietajú očkovanie. Je ich už 60 %. Pochybujú o kvalite vakcín, a taktiež sa boja vedľajších účinkov.

slovakia

left justify in out

Ukrajinský boj proti pandémii je ohrozený rozsiahlym odporom obyvateľstva proti vakcíbnam. Tamojšie úrady sa snažia presvedčiť ľudí, aby sa nechali zaočkovať proti koronavírusu.

 

img

Počet nakazených na Ukrajine prudko stúpa,no občania  čoraz viac proti vakcinácii. Podľa prieskumu verejnej mienky zo začiatku mesiaca, ktorý uskutočnil kyjevský Medzinárodný sociologický ústav, sa až 60 % obyvateľov nechce nechať zaočkovať. Ešte mesiac predtým bolo proti očkovaniu približne 40 % Ukrajincov.


Podozrievavosť voči vakcínam má zrejme pôvod v sovietskej ére. Toto všetko je navyše umocnené súčasnými vyhláseniami politikov o nízkej kvalite vakcín, korupčnými škandálmi a dezinformáciami šírenými prostredníctvom sociálnych médií.

 

img

Neochota narastá aj u zdravotníkov. Napríklad v banskom meste Selydove, asi 700 kilometrov východne od Kyjeva, súhlasilo s očkovaním iba 5 % zdravotníckeho personálu. „Rozhodla som sa, že sa nenechám zaočkovať. Pochybujem o kvalite vakcín a obávam sa vedľajších účinkov,“ vyhlásila 26-ročná zdravotná sestra Olena Obiedková, ktorá pracuje na oddelení intenzívnej starostlivosti v nemocnici pre pacientov s ochorením Covid-19.

 

Prečítajte si tiež: Ako sú na tom Slováci s kritickým myslením? Až 20 percent ľudí verí viac dezinformáciám ako overeným faktom!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies