Významné ocenenie si z rúk prezidenta ČR prevzalo aj niekoľko Slovákov

NETKY.SK • 29 Október 2019, 08:47 • 2 min
Významné ocenenie si z rúk prezidenta ČR prevzalo aj niekoľko Slovákov

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman pri príležitosti 101. výročia vzniku Československa udelil vo včerajších hodinách na Pražskom hrade štátne vyznamenania 42 osobnostiam, medzi ktorými bolo aj šesť žien. Zo Slovákov dostal vyznamenie aj druhý prezident SR Rudolf Schuster.

slovakia

left justify in out

Zeman si vo svojom úvodnom prejave, ktorý sa pre bolesti nôh rozhodol predniesť v sede, s obdivom spomenul na prvého porevolučného prezidenta Václava Havla a vyslovil sa i k súčasnej situácii v republike.

 

img

 

Rad Bieleho leva dostali in memoriam československý priemyselník Jan Antonín Baťa, rakúsky politik a niekdajší starosta Viedne Helmut Zilk, generál justičnej služby a profesor Bohuslav Ečer, pilot RAF Josef Ocelka a veliteľ 3. československej samostatnej brigády Jaroslav Selner. Rovnaké ocenenie si prebrali aj posledný žijúci československý pilot, armádny generál Emil Boček, český exprezident Václav Klaus a slovenský exprezident Rudolf Schuster.

 

img

 

Rad T. G. Masaryka bol udelený in memoriam evanjelickému kazateľovi Janovi Jelínkovi, ktorý na svojej fare ukrýval ľudí prenasledovaných za druhej svetovej vojny. Medailu za hrdinstvo udelil Zeman šiestim ľuďom. Medzi ocenenými bol aj vojenský kynológ Tomáš Procházka, ktorý prišiel o život na misii v Afganistane. Spolu s ním bol ocenený aj jeho pes Doky. Medailu za zásluhy dostalo 27 osobností, napr. hokejista Jaromír Jágr, majster sveta vo freestyle motokrose Libor Podmola, automobilová pretekárka Eliška Junková, filmový režisér a hudobník Emir Kusterica, spevák Josef Zíma či fotograf Jan Saudek.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#rytirikladno

Príspevok, ktorý zdieľa Jaromír Jágr (@jj68jaromirjagr),

 

Na slávnostnom podujatí bol prítomný aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Na úvod na rozdiel od minulého roka, kedy sa pripomínalo 100. výročie vzniku Československa, nezaznela po štátnej hymne Českej republiky aj hymna slovenská. Slávnosti sprevádzajúce 101. výročie vzniku samostatného Československa začali už dopoludnia. Politici položili vence k hrobu neznámeho vojaka na pražskom Vítkově a prezident Zeman následne vymenoval sedem nových generálov.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona