Odobrali vajíčka dvom posledným žijúcim samiciam nosorožca tuponosého severného

NETKY.SK • 23 August 2019, 16:29 • 2 min
Odobrali vajíčka dvom posledným žijúcim samiciam nosorožca tuponosého severného

OL PEJETA - Experti na divú zver a veterinári úspešne odobrali vajíčka dvom posledným žijúcim samiciam nosorožca tuponosého severného (Ceratotherium simum cottoni).

slovakia

left justify in out

Zostáva tak podľa nich nádej, že sa podarí zabrániť vyhynutiu tohto živočíšneho druhu. Vajíčka použijú na reprodukciu prostredníctvom náhradnej matky.

Túto priekopnícku procedúru vykonali vo štvrtok u Najin a Fatu, ktoré nemôžu otehotnieť. Celkovo im odobrali desať vajíčok.

 

 

Tie umelo oplodnia zmrazenými spermiami od samca rovnakého druhu a následne vložia do tela samice nosorožca tuponosého južného (Ceratotherium simum simum).

Odobratie vajíčok bolo spoločným úsilím Leibniz-Institut für Zoo-und Wildtierforschung (IZW) v Berlíne, talianskeho laboratória špecializujúceho sa na reprodukciu zvierat Avantea, ZOO Dvůr Králové v Českej republike, Ol Pejeta Conservancy v Keni a Kenya Wildlife Service.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona