Pri nedostatku financií obmedzia Slováci predovšetkým nákupy oblečenia

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 16:0 • 2 min
Pri nedostatku financií obmedzia Slováci predovšetkým nákupy oblečenia

BRATISLAVA - Slováci obmedzia pri nedostatku financií predovšetkým nákupy oblečenia a výdavky za zábavu a kultúru, alebo sa vzdajú dovolenky. Využívajú skôr úspory, na pôžičky sa spoliehajú len minimálne. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK), ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov.

slovakia

left justify in out

Ako hlavný krok šetrenia uviedlo 65 % Slovákov obmedzenie nákupov oblečenia, čo je o 6 % viac ako minulý rok. Návštevu reštaurácií, kín alebo divadiel si pri zlej finančnej situácii odoprie 54 % Slovákov a 53 % utratí menej za cestovanie a dovolenky.

 

"Slováci v prípade zníženia alebo úplného výpadku svojich príjmov pri šetrení logicky postupujú od tovaru a služieb, ktoré nepatria ku každodenným potrebám. S ohľadom na medziročný nárast cien elektriny a plynu by sa viac než kedykoľvek predtým snažili ušetriť práve na energiách. Až ako posledné v rade by obmedzili výdavky na vzdelávanie a rozvoj detí, avšak aj tieto úspory už zvažujú častejšie než predtým," uviedla generálna riaditeľka spoločnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

 

img

 

 

Prípadné finančné ťažkosti by sa úverom vo finančnej inštitúcii alebo pôžičkou od priateľov snažili riešiť necelé dve percentá slovenských domácností, 25 % Slovákov by sa skôr spoľahlo na svoje úspory. Vlani by sa v prípade zhoršenia finančnej situácie obmedzilo pri nákupe potravín 41 % Slovákov, v súčasnosti je to 51 %. Na prevádzke vlastného auta by sa snažilo ušetriť 18 % slovenských domácností a využívať viac hromadnú dopravu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona