Dospelá láska je o tom, ako sa jeden druhému podobáme

NETKY.SK • 19 Október 2023, 11:30 • 2 min
Dospelá láska je o tom, ako sa jeden druhému podobáme

O láske bez trápenia… Je taká dospelá a pokojná. Starostlivá. S túžbami, vášňou aj s pauzami na poriadne zachechtanie nejakému vtipu…

slovakia

left justify in out

Bez kamenia pripraveného vo vrecku. Bez trápnych odmĺk, s úctou k životu a individualite toho, koho milujeme. S taktom a ohľaduplnosťou k traumám z minulosti a rešpektom voči tým, ktorí milovali toho, koho dnes miluje ona. S umením žiadať bez výčitiek, s ochotou uvariť kávu a s porozumením, že ten druhý nikdy nebude žiadať niečo, čo by mi ublížilo. Je to poznanie, akého človeka mám vedľa seba. Hrdosť na jeho víťazstvo, prianie tešiť sa z jeho vnútorného svetla žiariaceho pre všetkých, ale pre mňa ešte žiarivejšie a teplejšie. Dospelá láska je o tom, do akej miery sme si vzájomne podobní. S milovaným človekom máme o čom mlčať a máme pre čo žiť. Túžime zoznámiť sa s jeho blízkymi, priateľmi a rodičmi, pretože nemáme pochýb o tom, že naša voľba je správna. A nie sú potrebné nejaké potvrdenia ani predvádzanie skutočnosti, že patríme k sebe, čisto preto, že to tak je – a ako inak by to mohlo byť?

Je to naplnenie všetkých tých snov o spoločných prechádzkach, o tom, že s tým druhým budeme hovoriť akoby sme sa rozprávali sami so sebou, že sa spolu budeme ticho smiať niečomu, čo vieme len my dvaja, že sila i múdrosť pôjdu ruka v ruke a že sme sa konečne našli. Je to nastavenie hodnôt a koniec hľadania. Hľadanie niečoho a niekoho mimo nás. Vnútorný zdroj lásky nám najprv vnukol túžbu milovať a človek hodný tohto priania je teraz vedľa nás. A chce nás mať rád. Je schopný milovať. Dospelá láska znamená, že sa stávame silnejšími a ten koho milujeme, láskavejším. Je to úcta a opatrnosť. Pri voľbe slov a pri jednaní. Nie aby sme „nepokazili dojem“. Je to opatrnosť, aby sme sa neohrabane nejako nedotkli sveta toho, koho milujeme. Neprerábali ho, ale dodávali mu podporu, aby bol ešte šťastnejší. Pretože keď je láska dospelá, je jeho šťastie aj tvojou vecou.

Nie je pravda, že vášeň a túžba sú vlastné len láske pasívne a odovzdané. Nie je to tak. Skutočná túžba je dospelá a bez projekcií. Muž a žena. Žiadne rodičovské a žiadne detské traumy a prenosy. Sú to ľudia rovnakej veľkosti. Môžu nastať aj ťažkosti, môžu napríklad mať rôzne mapy, ale oni si ich porovnajú a nájdu rovnakú cestu. Realizácia dospelej lásky má jednu podmienku. Chcieť. Milovať. Milovať sa vzájomne. Stať sa dospelým a celistvým. Prejaviť úctu svojim minulým milostným traumám a nechať ich ísť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies