USA potvrdili dodávku moderných palebných systémov, uviedol Zelenskyj

NETKY.SK • 3 Jún 2022, 07:27 • 2 min
USA potvrdili dodávku moderných palebných systémov, uviedol Zelenskyj

KYJEV – Spojené štáty potvrdili, že na Ukrajinu posielajú moderné palebné raketové systémy HIMARS. Vo svojom videopríhovore o tom v noci na piatok informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

slovakia

left justify in out

Dodal, že tieto zbrane „pomôžu zachrániť životy našich ľudí a ochrániť našu krajinu“. Ako informovala americká spravodajská televízia CNN, Zelenskyj sa poďakoval prezidentovi USA Joe Bidenovi a ľudu Spojených štátov za takúto podporu. Dodal, že Ukrajina očakáva pomoc na zvýšenie úrovne svojej výzbroje aj od ďalších západných krajín. Ako príklad uviedol nový balík obrannej pomoci zo Švédska.

 

 

Zelenskyj súčasne informoval, že ukrajinské sily naďalej odolávajú ruskému náporu v okolí mesta Severodoneck ležiaceho v oblasti Donbas na východe Ukrajiny. Uviedol, že „v bojoch v Severodonecku máme určité úspechy“. Vyzval však súčasne na opatrnosť pri hodnotení situácie, keď upozornil, že „teraz je to tam najťažšie“. Podobne ťažká je i situácia v okolitých mestách a obciach – v Lysyčansku, Bachmute a ďalších, ktoré sú pod silným tlakom zo strany Ruska.

 

 

Ukrajinský prezident poukázal na to, že ruská armáda v bojoch využíva všetky svoje ozbrojené kapacity a vojakov. Za „obzvlášť cynické“ označil to, že ruská armáda „v prvej línii veľmi často používa tých ľudí, ktorí boli naverbovaní na predtým okupovanom území Doneckej a Luhanskej oblasti“. Podľa televízie CNN mal na mysli domobranu samozvaných proruských ľudových republík – Doneckej a Luhanskej. „Čím dlhšie bude vojna trvať, tým viac odporných, hanebných a cynických vecí si Rusko navždy zapíše do svojich dejín,“ sumarizoval Zelenskyj.

 

Možno vás zaujme: Parlament schválil zákaz vysielania ruských spravodajských programov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona