Zážitok ako na Islande? Ten majú vo Veľkej Británii vďaka prvému geotermálnemu bazénu v krajine

NETKY.SK • 14 September 2020, 12:12 • 2 min
Zážitok ako na Islande? Ten majú vo Veľkej Británii vďaka prvému geotermálnemu bazénu v krajine

Geotermálne pramene sú neodmysliteľne spojené napríklad s Islandom. Briti ale už nemusia cestovať tak ďaleko, pretože sa im v anglickom grófstve Cornwall otvoril prvý geotermálny bazén v krajine, informoval Lonelyplanet.

slovakia

left justify in out

Prirodzene slaná voda v ňom má príjemných 35 stupňov Celzia.

 

Nová plaváreň či nekryté kúpele, sa nachádza pri pobrežnom meste Penzance a tvoria ho tri bazény. Geotermálny je jeden z nich, ďalšie sú klasický plavecký a detský, píše Daily Mail.

 

Prvýkrát sa o výstavbe geotermálneho bazénu hovorilo už pred desiatimi rokmi, kedy s návrhom prišiel brat niekdajšieho riaditeľa areálu Jubilee Pool Martin Nixon.

 

 

Ten vyskúšal kúpanie v geotermálnych prameňoch Nového Zélandu a chcel podobný zážitok priniesť aj ľuďom z Cornwallu, ktorých v bazénoch často trápila studená voda.

 

Nový geotermálny prírastok ku kúpalisku bude môcť byť otvorený celoročne, má kapacitu 50 ľudí. Aktuálne je však maximálny počet plavcov znížený na 15 kvôli koronavírusovým opatreniam.

 

 

"Systém operuje tak, že extrahuje teplú vodu z geotermálneho zdroja a vháňa ju do bazéna pomocou púmp, zatiaľ čo studená voda putuje späť do krajiny," načrtli fungovanie bazéna na oficiálnych stránkach kúpaliska.

 

"Všetka energia pochádza z nášho geotermálneho zdroja," píše sa ďalej na stránkach s tým, že uhlíková stopa je veľmi nízka.

 

 

Prevádzkovateľ pripúšťa, že hoci ide o prvý geotermálný bazén vo Veľkej Británii, geotermálny kúpeľ si dopriali už Rimania pred dvetisíc rokmi v anglickom meste Bath. Tamojšie kúpele si môžu turisti pozrieť dodnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies