Odškodnenie 5 mil. eur pre farmárov za povodne je horšie ako zlý vtip

NETKY.SK • 17 September 2010, 07:32 • 2 min
Odškodnenie 5 mil. eur pre farmárov za povodne je horšie ako zlý vtip

Odškodnenie 5 mil. eur pre farmárov za povodne je horšie ako zlý vtip

slovakia

left justify in out

img

Odškodnenie vo výške 5 miliónov eur pre farmárov za škody spôsobené májovými a júnovými povodňami je podľa predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Vladimíra Chovana "horšie ako zlý vtip".
"Ak je pravda, čo minister povedal, že pre povodne na Slovensku je vyčlenených 5 miliónov eur a tých 5 miliónov eur stačí pre poľnohospodárov na vykrytie škôd z povodní, tak to je horšie ako zlý vtip. A slovo vtip mi ide len veľmi ťažko na jazyk," povedal dnes na tlačovej besede Rady poľnohospodárskych samospráv SR Chovan v reakcii na dnešné informácie šéfa Ministerstva pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja (MPŽPRR) SR.
"Náklady na jeden hektár plodiny v bežných slovenských podmienkach sú v hodnote 600 až 800 eur. Ak 5 miliónov eur vydelíme teda priemerným nákladom 700 eur, tak dostaneme 7142 hektárov pôdy. Suma 5 miliónov eur by postačovala na odškodnenie necelých 7200 hektárov zaplavených pozemkov," ilustroval šéf SPPK.
"Ak toto má stačiť na odškodnenie slovenských poľnohospodárov, tak to spojenie zlý vtip je asi namieste," dodal Chovan na margo výšky zamýšľaného odškodnenia farmárov postihnutých záplavami.
Farmári, ktorým v máji a júni tohto roku povodne spôsobili škody, by podľa šéfa MPŽPRR SR Zsolta Simona (Most-Híd) mohli reálne dostať odškodnenie v druhej polovici novembra 2010. "Vláda rozhodla, že za základ odškodnenia zoberie satelitné snímky a reálnosť škôd, ktoré boli spôsobené," informoval dnes na tlačovej besede Simon. Rezort pôdohospodárstva podľa Simona vypočítal, že pre farmárov vyplatí ako odškodnenie celkovo 5 miliónov eur. S použitím metódy satelitného snímkovania agrorezort odhadol pritom škody na zaplavených a podmáčaných parcelách na 54 miliónov eur.
Simon zároveň informoval, že pri odškodňovaní škôd je MPŽPRR SR determinované najmä legislatívou, ktorá umožňuje náhrady pri škodách na úrode vyšších ako 30 %. Druhým determinujúcim faktorom podľa ministrových slov je fakt, že farmári, ktorí majú celkovú škodu spôsobenú záplavou nižšiu ako 2000 eur, nemôžu byť odškodnení.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies