Pápežov mierový vyslanec navštívi tento týždeň Moskvu

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 19:00 • 2 min
Pápežov mierový vyslanec navštívi tento týždeň Moskvu

VATIKÁN - Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi bude v stredu a vo štvrtok na návšteve Moskvy.

slovakia

left justify in out

Mierový vyslanec pápeža Františka kardinál Matteo Zuppi bude v stredu a vo štvrtok na návšteve Moskvy, oznámil v utorok Vatikán. Do ruskej metropoly zavíta len niekoľko týždňov po návšteve Kyjeva, informuje TASR podľa správy agentúry AFP. Pôjde o prvú návštevu vysokopostaveného predstaviteľa Vatikánu v Rusku od začiatku invázie na Ukrajinu vlani vo februári.

 

"Hlavným cieľom tejto iniciatívy je povzbudiť gestá ľudskosti, čo môže pomôcť k presadeniu riešenia súčasnej tragickej situácie a nájsť spôsoby na dosiahnutie mieru," uviedol Vatikán vo vyhlásení. Dodal, že Zuppi do Ruska cestuje ako vyslanec pápeža Františka. Ten kardinála požiadal v máji o pomoc pri znížení napätia na Ukrajine v nádeji na uľahčenie prijatia mieru medzi Kyjevom a Moskvou. Zuppi pochádza z katolíckej komunity Sant'Egidio, ktorá sa špecializuje na diplomaciu a mierové úsilie a v máji minulého roku ho zvolili za predsedu Talianskej biskupskej konferencie.

 

img

Pápežský vyslanec kardinál Matteo Zuppi na stretnutí s prezidentom Zelenským v Kyjeve 6. júna 2023.

 

Kardinál 5. a 6. júna absolvoval cestu na Ukrajinu, kde sa stretol i s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským. Ten Zuppimu povedal, že prímerie by neviedlo k mieru na Ukrajine. Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin nedávno uviedol, že Zuppiho misia nie je "aspoň zatiaľ" cielená na sprostredkovávanie. Snaží sa zatiaľ podľa neho o vytvorenie "priaznivej atmosféry, ktorá by mohla viesť k cestám mieru". František opakovane vyzýva na mier na Ukrajine. V prvých mesiacoch vojny bol však kritizovaný za to, že z konfliktu neobviňuje priamo Moskvu, pripomína AFP. Hlava katolíckej cirkvi sa v máji tiež vo Vatikáne stretla so Zelenským i ukrajinským premiérom Denysom Šmyhaľom, ktorý Františka pozval na návštevu Ukrajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies